Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omfattande dopningshärva avslöjad: Försäljningen skedde på Tor-nätet och skickades via posten

Från 2020
En polisrygg.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Tullen och Centralkriminalpolisen har blivit klar med förundersökningen kring en omfattande brottshelhet där en stor mängd förbjudna dopnings- och läkemedel misstänks ha anskaffats, importerats, sålts och spridits under åren 2017–2020.

Tullen och Centralkriminalpolisen har undersökt fallet sedan hösten 2019.

Vid förundersökningen har nästan 20 personer hörts och varit gripna och två sitter fortfarande häktade.

Utredningen har omfattat bland annat flera grova dopningsbrott, smuggling och läkemedelsbrott. I samband med helheten har man också utrett till exempel ett skjutvapenbrott, penningtvätt, ett narkotikabrott och ett fall av grov oredlighet som gäldenär.

Leverans via postpaket

Försäljningen har skett huvudsakligen på marknadsplatser i Tor-nätverket. Leveranserna från säljaren till köparen har vanligtvis skett via postpaket.

– Tullen och polisen i Uleåborg har beslagtagit betydande mängder dopnings- och läkemedel både i postförsändelser och vid husrannsakningar. Baserat på de beslagtagna uppgifterna från servern för marknadsplatsen Silkkitie, som drevs i Tor-nätverket, har vi också kunnat reda ut försäljningar som kommit till kunder åren 2017–2019, säger undersökningsledare Pekka Jauhola från Tullen i ett pressmeddelande.

Dopningsmedlen från Baltikum, Rumänien och Bulgarien

Värdet på enbart de försäljningar som skett i Tor-nätverket uppgår enligt förundersökningen till cirka 350 000 euro. Penningtrafiken har huvudsakligen skett med bitcoins, men köp har också betalats kontant.

Dopningsmedlen har anskaffats huvudsakligen från Baltikum, Rumänien och Bulgarien.

Ärendet går inom kort vidare till åtalsprövning.

Diskussion om artikeln