Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Nasas Marsfordon Perseverance skjuts upp i dag

Från 2020
Uppdaterad 30.07.2020 14:47.
Atlas V -raketen sköts upp från Cape Canaveral i Florida den 12 mars 2015.
Bildtext Perseverance ska skjutas upp i rymden med hjälp av den kraftfulla Atlas V raketen
Bild: NASA / Aubrey Gemignani / EPA

Det har varit en aktiv månad för rymdfärder till Mars, då både Förenade arabemiraten och Kina har skickat iväg sina respektive farkoster till den röda planeten. Och i dag har turen kommit till USA, som skickar iväg sitt senaste skötebarn – Perseverance.

Perseverance ("uthållighet" på svenska) är en rymdbil, eller rover, och den senaste i raden av Marsfordon som skickats till planeten av Nasa. Den senaste var rovern Curiosity som fortfarande är aktiv.

Man kan följa med uppskjutningen här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Uppskjutningen av Perseverance sker klockan 14.50 finsk tid, om allt går som det ska, från Cape Canaveral i Florida i USA.

Perseverance testkörs i Nasas renrum i december 2019.
Bildtext Perseverance kommer bland mycket annat också bära med sig material som kan användas i framtidens rymddräkter.
Bild: NASA

Perseverance beräknas vara framme vid Mars den 18 februari 2021 och ska landa i Jezero-kratern, som någon gång i Mars existens tros ha varit vattenfylld och platsen för ett större floddelta.

Perseverance huvudsakliga uppdrag blir att söka efter spår av tidigare liv på planeten, och att samla ihop sten- och jordprover som ska fraktas hem till Jorden för vidare studier.

Uppdragets längd är beräknad till ett marsår (ungefär 687 jorddagar), men tidigare uppdrag har visat sig vara betydligt mera seglivade, så tidsramen kan förlängas om möjligheterna finns.

Mars
Bildtext Det liv man söker efter på Mars är inte små gröna gubbar, utan snarare mikroorganismer, och man hoppas hitta spår av dem på platser där vatten tidigare kan ha funnits.
Bild: Robesus Inc

Perseverance får sällskap av den experimentella Mars-helikoptern Ingenuity, som kan bli det första flygande fordonet på planeten. Uppdraget är oberoende av Perseverance uppdrag och ska ge forskarna möjlighet att testa hur det fungerar att flyga i Mars tunna atmosfär, för att i framtiden eventuellt kunna skicka med små helikoptrar som understöd till rymdrovers eller för mindre vetenskapsexperiment.

Utöver Perseverance och Ingenuity följer också diverse andra instrument med på färden, bland annat en finländsk tryck- och fuktmätare.

Där finns också moxie (förkortning för "mars oxygen in situ resource utilization experiment" men också en ordlek som löst kan översättas till "gnista, eller "jävlar anamma", eller varför inte "sisu"), en liten experimentell maskin som ska försöka skapa syre i små mängder.

Syre behövs i stora mängder i framtiden, inte bara för oss människor att andas, utan också för att kunna lyfta tunga raketer från Mars yta tillbaka till Jorden. Om moxie lyckas med sitt uppdrag ska större versioner byggas som kan komma att följa med framtida Marsfärder.

Curiosity
Bildtext Att få bilder från en annan planet skulle ha känts som science-fiction för inte så länge sedan, men nuförtiden är de maskiner som skickas till Mars utrustade med fler kameror än en Instagram-influencer.
Bild: Francis et al., Sci. Robot. 2, eaan4582 (2017)

Dessutom får en liten bit av Mars åka hem från Londons Naturhistoriska Museum – stenen är en bit av en meteroit som man tror sprängdes bort från Mars yta av en komet eller asteroid för cirka 600 000–700 000 år sedan, och landade på jorden för ungefär 1000 år sedan.

Den upptäcktes i öknen i Oman år 1999 och kallas Sayh al Uhaymir 008. Stenen har använts flitigt för studier av Mars yta sedan dess, och den kommer att placeras i fronten på Perseverance där den ska användas för att kalibrera ett instrument döpt till Sherloc (scanning habitable environments with Raman & Luminescence for organics & chemicals), som sitter monterad på roverns robotarm och ska söka efter spår av organiskt material och mineraler.

Även vi här på jorden kommer att få möjlighet att åka med Perseverance på Mars yta eftersom rovern är utrustad med 19 kameror som kommer att kunna leverera detaljerade bilder av landskapet.

Diskussion om artikeln