Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Centerns ordförandeval handlar om vem som tros vara mer kapabel att lyfta partiet ur den historiska svackan

Från 2020
Annika Saarikko vid ett podium. Påklistrad citatstämpel med AG Karlsson
Bildtext Anders Karlsson analyserar Annika Saarikkos kandidatur och Centerns ordförandeval.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Annika Saarikko är favorit i Centerns ordförandeval. Partifolket vill ändå höra mer om hur hon i praktiken vill göra linjen tydligare, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

Det var en väl förberedd, samlad och taggad Annika Saarikko som meddelade om sin kandidatur till posten som partiordförande för Centern på torsdagen.

”Centerns situation är farligt dålig, Centerfolket förtjänar ett alternativ”, sade hon. Hon vill nu erbjuda sitt ledarskap och sin person för partifolket att utvärdera.

Saarikko talade om bröd, hälsa, miljö och trygghet. Hon sade att det behövs en förändring som ingen behöver vara rädd för.

Med det budskapet vill hon nå de väljare som övergivit partiet.

Erfaren politiker som känner partiet

Annika Saarikko är en erfaren politiker som känner partiet. Hon blev invald i riksdagen 2011, har suttit som minister och är bekant för partiets fotfolk sedan länge.

Det har sagts att hon är mer liberal än partiordförande Katri Kulmuni. Det är en sanning med modifikation. Saarikko ville inte på torsdagen kategorisera sig på något sätt på skalan höger-vänster eller liberal-konservativ.

Saarikko hörde till partiets inre krets under Juha Sipiläs tid som ordförande. Hon jobbade mycket med den misslyckade vård- och förvaltningsreformen, vilket inte ses som en merit i alla kretsar.

EU och regeringen kommer att diskuteras

Finlands EU-politik och det kloka i att sitta med i den nuvarande regeringen kommer att diskuteras under kampanjen och på partikongressen.

På torsdagens pressträff sade Saarikko att hon vill att partiet fortsätter i regeringen. Med det blev i alla fall hennes linje i frågan klar.

Annika Saarikko tros ha en god chans att besegra Katri Kulmuni. Då Yle frågade viktiga personer inom Centern för några veckor sedan om ordförandevalet var en stor del av den åsikten att det behövs en kamp.

Lite fler skulle stöda Saarikko än Kulmuni. Det gäller dock att notera att samplet var litet.

Kulmuni får inte leda partiet till val?

Om Annika Saarikko väljs till ordförande betyder det att Katri Kulmuni inte ges möjlighet att leda partiet till ett enda val.

Enligt Saarikko känns det svårt att utmana Kulmuni i just den här situationen. Samtidigt tycks läget vara så kritiskt att alternativ inte finns.

Centerns popularitet är katastrofalt låg. Gallupsiffror på 11-12 procent är inte tillräckligt för partifolket.

Huruvida Saarikko, Kulmuni eller någon annan kandidat har något nytt att komma med som kan få upp siffrorna återstår att se. Valet handlar om vem som tros vara mer kapabel att att lyfta Centern ur den historiska svackan.

Saarikko är favorit, men partifolket vill höra mer om hur hon i praktiken vill göra linjen tydligare.

Saarikko hoppas på fler namn

Det är inte omöjligt att fler kandidater uppenbarar sig för ordförandeposten. Saarikko hoppas att så sker, så att en polarisering inte uppstår.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen och partiets vice ordförande Petri Honkonen nämns av många som möjliga kandidater.

Centerns partikongress äger rum i Uleåborg den 4-6 september.

Diskussion om artikeln