Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump öppnar för att senarelägga presidentvalet 2020

Från 2020
Uppdaterad 30.07.2020 20:22.
President Donald Trump på en presskonferens i Vita huset.
Bildtext Donald Trump frågar sig om det inte vore bättre att skjuta upp valet tills det kan utföras på ett korrekt och säkert sätt, enligt hans utsago.
Bild: Jim Watson / AFP

USA:s president Donald Trump tycker att presidentvalet 2020 kunde skjutas upp.

"Skjuta upp valet tills folk kan rösta ordentligt och säkert?", skriver presidenten på Twitter. Det här är första gången han pratar om att eventuellt skjuta upp valet.

Trump upprepade igen sitt påstående om att poströster kan leda till valfusk. Det här trots att flera nationella studier visat att det inte finns risk för något utbrett fusk vid poströstning, skriver BBC.

Vita huset styrde mediernas frågor om presidentens Twitterinlägg till Trumps kampanjteam.

- Presidenten bara lyfter frågan om det kaos som demokraterna har skapat genom att insistera på fullständig poströstning, säger Hogan Gidley som är talesperson för Trumps presidentkampanj.

Enligt Gidley använder de coronaviruset för att införa universell poströstning, vilket innebär att varje registrerad väljare får en röstsedel hemskickad vare sig de vill det eller ej.

Trumps twittrade sin frågeställning i samma veva som USA:s handelsministerium meddelade om ett historiskt BNP-ras i USA.

Presidenten har inte befogenhet att skjuta upp val

Enbart kongressen kan ändra datumet för när valet ordnas - sedan 1845 har presidentval hållits på den första tisdagen efter den första måndagen i november, skriver CNN. Presidentval ordnas vart fjärde år. Den här gången är valdagen den 3 november.

Eftersom demokraterna styr representanthuset, är det osannolikt att valdatumet skulle ändras, skriver AFP.

Flera republikaner och demokrater har avfärdat Trumps idé. Enligt republikanen och senatens majoritetsledare Mitch McConnell är datumet "hugget i sten".

Fler väntas poströsta

Ungefär hälften av staterna i USA tillåter väljare att rösta per post. Vid presidentvalet 2016 lämnades ungefär en fjärdedel av rösterna in per post, uppger BBC.

I höstens presidentval väntas fler väljare poströsta och många stater vill göra det lättare att poströsta på grund av coronapandemin. Fem stater tänker hålla röstningen helt och hållet per post.

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP, CNN

Artikeln uppdaterades klockan 20.20 30.7.2020 med ytterligare info och förtydligande om när presidentval ordnas i USA.

Diskussion om artikeln