Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vitrysslands president Lukasjenko utnyttjar gripna ryska legosoldater för att svartmåla oppositionen

Från 2020
Fyra poliser griper en demonstrant
Bildtext Under sommaren har polisen flera gånger brutalt slagit ned försök till demonstrationer i Minsk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheterna i Belarus trappar upp repressionen inför presidentvalet den 9 augusti. Statlig propaganda kopplar nu ledande oppositionspolitiker till skumma terrorplaner som ska ha utarbetats tillsammans med Ryssland.

Den senaste åtstramningen inleddes på onsdagen då myndigheterna grep drygt 30 ryska legosoldater.

Enligt landets hårt kontrollerade medier förberedde soldaterna från Wagner-styrkan oroligheter i samband med presidentvalet.

Belarus enväldige president Aleksandr Lukasjenko sammankallade snabbt sitt nationella säkerhetsråd och kräver Ryssland på en förklaring.

På torsdagen kopplade sedan Belarus hårt kontrollerade medier legosoldaterna till vitryska oppositionspolitiker.

En affisch som för reklam för det kommande presidentvalet i Belarus
Bildtext Lukasjenko kommer med största säkerhet att förklaras till valets segrare, men hans stöd bland folket har rasat.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Politiskt drag

Bakgrunden till den plötsliga manövern finns i den hätska valkampanjen i Belarus. President Lukasjenko planerar att låta sig omväljas till en sjätte mandatperiod, men hans popularitet har dalat snabbt under de senaste månaderna.

Sedan början av presidentvalskampanjen har Lukasjenko anklagat sina motståndare för att löpa i Rysslands ärenden och utmålat sig själv som den enda garanten för vitrysk oavhängighet.

Underskattade kvinnlig kandidat

Vitryska valmyndigheter förbjöd tidigare i sommar de två kändaste oppositionskandidaterna, affärsmannen Valerij Tsapkala och den tidigare bankdirektören Viktor Babaryka, från att ställa upp i valet.

Både två har varit del av den vitryska eliten och Lukasjenko såg sannolikt deras kandidaturer som förräderi.

Oppositionspolitikern och presidentkandidaten Svetlana Tsichanovskaja
Bildtext Oppositionskandidaten Svetlana Tsichanovskaja har visat sig vara en klart farliga motståndare än vad Lukasjenko räknade med.
Bild: /All Over Press

Den relativt okända Svetlana Tsichanovskaja tilläts däremot att kandidera och det har visat sig vara ett misstag från myndigheternas sida.

Populär och folklig

Tsichanovskaja har visat sig ha folklig utstrålning och har snabbt blivit populär, speciellt på landsbygden och i mindre städer.

Forskaren Ryhor Nizhnikau vid Utrikespolitiska institutet säger att Lukasjenkos kampanj varit helt oförberedd på utvecklingen.

Människor applåderar och lyfter näven under ett stormöte
Bildtext Svetlana Tsichanovskaja har lyckats samla stora skaror till sina valmöten och det har framtvingat en panikreaktion från myndigheterna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han understryker att Tsichanovskaja inte kan segra i valet eftersom valmyndigheterna i Belarus kommer att offentliggöra det valresultat som Lukasjenko vill ha.

– Men hon är rätt karismatisk och nära vanligt folk. Och hon kan mobilisera massorna. Hon kan verkligen få ut folk på gatorna, säger Nizhnikau.

Han säger att de vitryska myndigheterna överreagerade på hotet och valde att slå ännu hårdare mot oppositionen. Målet är att sprida rädsla och förebygga demonstrationer under valdagen.

Försvagad president

Lukasjenko är i dag svagare än någonsin varit. Det folkliga stöd som han tidigare haft smalt senast bort under coronapandemin.

– Lukasjenko har blivit ett skämt i sitt eget land på grund av hans sätt att strunta i coronapandemin, säger Nizhnikau.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko bekantar sig med kravallpolisens utrustning
Bildtext Lukasjanko har under sin valkampanj upprepade gånger besökt olika specialstyrkors baser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han tillägger att till och med presidentens egna anhängare känner att han inte respekterar dem.

– Han har inte ens försökt att få tillbaka sin traditionella väljarbas under kampanjen. Han har sannolikt insett att den är förlorad, säger Nizhnikau.

Skrämseltaktik

Tidigare brukade Lukasjenko resa runt landet och lyfta fram ekonomiska och sociala framsteg. Samtidigt lovade han höjda löner och pensioner, och löftena infriades också i någon mån,

– I stället satsar han på säkerhetsstyrkorna. Han besöker baser och inspekterar hur kravallpolisen tränar.

Budskapet från presidenten är enkelt:

– Om du går ut på gatorna ska du vara beredd på att bli misshandlad och fängslad, säger Nizhnikau.

Steg i kampanjen

Ingripandet mot Wagner-soldaterna kan ses som ett steg i den här kampanjen. Wagner och andra ryska militära grupper har av allt att döma använt Belarus som en samlingsplats inför resor till konfliktzoner som Libyen och Syrien.

De nu gripna soldaterna var av allt att döma på väg till Afrika. På foton som vitryska myndigheter har publiceras syns bland annat sudanesisk valuta.

Lukasjenko verkar nu ha valt att göra de här soldaterna till en spelbricka i sin valkampanj. Budskapet är enkelt: Om ni inte väljer mig så kommer Belarus att sluta som Ukraina.

Bild på forskare Ryhor Niznikau på hans kontor på utrikespolitiska institutet.
Bildtext Forskaren Ryhor Niznhikau säger att Lukasjenko nu är en helt beroende av stödet från säkerhetsstyrkorna.
Bild: YLE/Jenna Emtö

Samtidigt utmålas oppositionen som allierad med skumma ryska intressen. Under onsdagen meddelade vitryska myndigheter att legosoldaterna kan ha kopplingar till Tsichanovskaja.

– Under de kommande tio dagarna kommer vitryssarna att få se många nyheter om Tsichanovskaja och hennes påstådda kopplingar till Ryssland.

Svag president passar Rysslands

Ur Rysslands synvinkel är Lukasjenkos hårda utspel och gripandet av soldaterna säkert irriterande och inom den mäktiga säkerhetsapparaten är många säkert rasande.

– Det här är första gången som ryska underrättelseoperationer på allvar underminerats i Belarus. Det betyder att ytterligare en viktig elitgrupp i Moskva nu ser Minsk som en opålitlig partner.

Men samtidigt vill Kreml gärna se att Lukasjenko blir omvald. Speciellt så att han samtidigt är rejält försvagad.

Skicklig balansgång

Lukasjenko har tidigare skickligt balanserat mellan ryska krav och Belarus egna intressen. Ryssland har sedan länge eftersträvat en djupare integration mellan länderna, men Lukasjenko har förhalat processen.

– Tidigare kunde han alltid hänvisa till att hans väljarbas utgör 40 procent av den vitryska befolkningen. Och att den gruppen alltid kommer att följa honom.

Budskapet var att om Ryssland pressar honom för hårt så kommer han att vända sig till Europa och hans anhängare kommer att följa honom. Nizhnikau säger att Kreml och Putin var villiga att böja sig för det argumentet.

– Men nu kan se svara att ingen följer dig längre. Du står ensam och har blivit ett skämt i ditt eget land.

Dyr nota

I och med att Lukasjenko har förlorat merparten av sitt folkliga stöd tvingas han nu helt förlita sig på säkerhetsapparaten. Han kan inte heller överleva länge utan stöd från Ryssland eftersom den vitryska ekonomin står och faller på relationerna till Moskva.

Det betyder att Lukasjenko kommer att få betala en dyr räkning till Moskva när valet är avklarat.

Nizhnikau räknar med att Ryssland kommer att göra missnöje tydligt och samtidigt påminna om det stöd som Lukasjenko fått under valkampanjen.

Belarus är också beroende av rysk energi från Ryssland och de avtalen ska omförhandlas i höst. Då har Kreml möjlighet att sätta ytterligare press på Lukasjenko.

Han räknar med att Ryssland kommer att kräva fördjupad integration i utbyte mot fortsatt stöd.

– Om han inte visar vilja att fördjupa integrationen kommer vi att se hårda interna strider och sannolikt strikta energisanktioner från Ryssland

– Situationen blir mycket oberäknelig och kan sluta mycket illa för Belarus. Det är inte bra att vara en mycket svag president, säger Nizhnikau.

Diskussion om artikeln