Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt BNP-ras i USA – backar i en takt på 32,9 procent under det andra kvartalet på årsbasis

Från 2020
Uppdaterad 31.07.2020 07:10.
En kvinna på vänster och en plansch på höger.
Bildtext 19 veckor i sträck har över en miljon amerikaner blivit arbetslösa varje vecka. Förra veckan var siffran uppe i över 1,4 miljoner.
Bild: AFP / Lehtikuva

Coronakrisen och restriktionerna som följde tär hårt på den amerikanska ekonomin. På torsdagen kom statistik som visade att USA:s ekonomi under det andra kvartalet krympte med en takt på 32,9 procent på årsbasis.

Minskningen är historiskt häftig. USA:s ekonomi har inte någonsin krympt i en sådan takt sedan handelsministeriet började föra statistik år 1947.

Utvecklingen av bruttonationalprodukten (BNP) rapporteras vanligtvis på årsbasis. Procenttalet 32,9 är alltså takten den amerikanska ekonomin krympte med under månaderna april-juni, och det här betyder att USA:s skulle krympa med 32,9 procent om samma takt skulle fortsätta i ett år framöver.

Jämför man det andra kvartalet 2020 med det andra kvartalet 2019 krympte USA:s ekonomi med 9,5 procent.

Coronaviruset fortsätter plåga

Merparten av den ekonomiska skadan uppstod i april, då massor av barer, restauranger och fabriker fortfarande var stängda för att stävja smittspridningen i landet.

Trots att ekonomin visade tecken på att återhämta sig i maj, har ekonomin fortfarande varit trög. Det här speciellt efter att smittspridningen fått ny fart i södra delstater som Texas, Kalifornien, Arizona och Florida.

Ytterligare tecken på en svag återhämtning kom också på torsdag, då arbetsministeriet uppgav att antalet medborgare som ansökt om arbetslöshetsstöd stigit med drygt 1,4 miljoner förra veckan. Det var den 19:e veckan i följd som antalet stigit med över en miljon.

I ett försök att få ekonomin på fötter igen bekräftade centralbanken Feds ordförande Jerome Powell på onsdag att styrräntan hålls låg och att ytterligare pengar ska pumpas in i ekonomin.

Källor: AFP, NPR, NY Times, Reuters

Rubriken uppdaterad 31.7.2020 klockan 7:10.

Diskussion om artikeln