Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronablinkern har nu laddats ned 1 miljon gånger – så här fungerar den finländska coronaspårningsappen

Från 2020
Uppdaterad 31.08.2020 22:09.
Så här fungerar Coronablinkern - Spela upp på Arenan

Tidtabellen har varit stram, men den finländska corona-spårningsappen lanserades såsom väntat nu på måndagen. Appen dyker upp i appbutikerna under dagen. Den går också att ladda ned redan nu via länkar på Coronablinkerns webbplats.

Svenska Yle live: THL:s pressinfo om appen Coronablinkern - Spela upp på Arenan

Institutet för hälsa och välfärd presenterade appen på måndagseftermiddagen. Du kan se på presskonferensen via videon här ovan.

– Nu har vi en potentiell möjlighet att på ett mer omfattande sätt hindra smittspridningen utan att man behöver avslöja sin identitet. Appen identifierar exponeringstillfällen och på det sättet kan man söka sig till test och bryta smittkedjan. Det här ligger i alla finländares intresse, säger Mika Salminen, som är direktör på hälsomyndigheten.

Han önskar att så många som möjligt laddar ned och aktiverar Coronablinkern.

Institutet för hälsa och välfärd hoppas på åtminstone en miljon användare under den första månaden.

På tisdag vid lunchtid hade appen laddats ned till minst 1 miljon apparater. Det berättade THL:s informationdirektör Aleksi Yrttiaho för Yle.

Om 10–20 procent av finländarna tar i bruk appen så hjälper det redan, men ju fler som tar appen i bruk desto bättre fungerar det, räknar myndigheterna med.

Appen ska finnas tillgänglig i Googles och Apples appbutiker från och med i dag. Vid 11.30-tiden fanns den i Googles appbutik men inte ännu i Apples. Du kan ändå ladda ned den via en direkt länk på webbplatsen koronavilkku.fi.

Så här fungerar appen

Har du tillbringat tio minuter på ett avstånd kortare än två meter från en person som har testat positivt för covid-19, får du med stor sannolikhet ett meddelande via appen.

Du får veta att det finns en risk för att du har exponerats, samt kontaktuppgifter till hälsovården och råd om vad du ska göra.

Konstigare än så är det inte. Appen, som kallas för Coronablinkern (eller Koronavilkku på finska), använder bluetooth-teknik och beräknar risken för att du exponerats för coronaviruset, på basis av hur nära du har varit en telefon vars ägare har uppgett sig vara sjuk, samt hur länge.

Har du suttit bredvid en sjuk person i en buss i 20 minuter får du höga riskpoäng för både avstånd och tid. Åker du hiss med en sjuk person får du höga riskpoäng för avstånd, men inte för tid.

I det första fallet får du ett meddelande via appen, men i det andra fallet har du sannolikt tillbringat så kort tid i riskzonen att appen inte genererar något meddelande.

Myndigheterna meddelar inte appen om att du smittats, det gör du själv om du vill.

Det är Institutet för hälsa och välfärd som har definierat gränsvärdena och de kan justeras efter behov.

Coronablinkern bygger helt och hållet på frivillighet, det är frivilligt att ladda ner appen och det är frivilligt att uppge om du fått ett positivt testresultat.

Testar du positivt för covid-19 får du direktiv av hälsovården hur du ska registrera att du är smittad. Men myndigheterna meddelar inte appen om att du smittats, det gör du själv om du vill.

Appen kan inte användas för övervakning

Appen registrerar endast på vilket avstånd andra telefoner med samma app installerad befinner sig samt hur länge de gör det.

När du laddar ner appen får du en slumpmässigt vald sifferkod, ett nyckeltal. Appen läser sedan med jämna mellanrum av vilka sifferkoder som har befunnit sig i din närhet under de tre senaste veckorna.

Men. Appen vet inte var du befinner dig, om du är inomhus eller utomhus, eller vilken stad eller vilket land du befinner dig i. Den varken registrerar eller förmedlar personuppgifter eller platsdata.

Så vad vet då appen om mig?

– Ingenting. Det som förmedlas är slumpmässigt valda sifferkombinationer, säger teknologiexpert Sami Köykkä vid företaget Solita som utvecklat appen.

Skulle hela systemet hackas, vilket enligt Köykkä är svårt, finns det heller ingen information av värde att få tag på.

Teknologiexpert Sami Köykkä, Solita
Bildtext Sami Köykkä är teknologiexpert vid Solita.
Bild: Solita

Europeiskt samarbete nästa steg

Just nu håller man på att utveckla spårningsappar i ett 20-tal länder. I till exempel Tyskland har en motsvarande app använts i en månad.

När den finländska spårningsappen lanseras fungerar den tillsvidare endast i Finland, närmare bestämt kan den avläsa endast andra telefoner med motsvarande finländsk app.

Vistas du en längre tid till exempel i Tyskland, har du större nytta av den tyska appen, åtminstone tillsvidare.

– Det finns redan ett beslut och planer på att utveckla ett sätt för de olika nationella apparna att kommunicera med varandra, säger Köykkä.

Men hur gör du?

För det första behöver du en smarttelefon, men det behöver inte vara den nyaste och häftigaste modellen. I praktiken ska appen fungera på alla telefoner som är från år 2016 eller nyare.

– Vi talar om mycket mindre (red. anm. mobildata) än om du till exempel lyssnar på musik.

För att Coronablinkern ska fungera måste bluetooth vara aktiverat hela tiden. Appen fungerar i bakgrunden, men kräver inga åtgärder. Förutsatt att du inte blir sjuk och testar positivt för covid-19, förstås. Då får du besked av hälsovården hur du ska göra för att registrera att du är sjuk.

På grund av att bluetooth-funktionen måste vara aktiverad, använder telefonen lite mer batteri än vanligt, men inte mer än om telefonen till exempel är kopplad till en smartklocka.

Appen är också delvis integrerad i Apples och Googles operativsystem, vilket innebär att den kan fungera mer effektivt. Bland annat kan bluetooth köras bättre i bakgrunden.

Appen ska fungera på tre språk. I samband med lanseringen på måndagen (31.8) fanns appen på svenska och finska (språk väljs tills vidare enligt operativsystemets språk). En engelskspråkig version lanseras också snart.

Och när pandemin är över, vad händer då?

När coronapandemin förhoppningsvis någon dag är över skrotas appen.

– Det ingick i avtalet att appen läggs ner när pandemin är över, säger Sami Köykkä.

Artikeln uppdaterades 31.8 klockan 10.55 med information om att appen nu finns att ladda ner, klockan 12.16 lades information till om appens språkversioner och integrering med operativsystemet och klockan 14.21 med uttalanden vid presskonferensen och kl. 21.26 med information om hur många gånger appen laddats ned. Rubriken uppdaterades 31.8 klockan 22.08. Tidigare stod det Nu kan du ladda ner Coronablinkern – så här fungerar den finländska coronaspårningsappen.

Diskussion om artikeln