Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hjärtat talade när Jonatan Johansson återvände till sitt kära TPS – krisklubbens realistiska syn på läget tände landslagsikonens intresse: "Kan inte ljuga för oss själva – alla förstår vad som kan hända"

Från 2020
Jonatan Johansson leder träning i TPS 2020.
Bildtext Jonatan Johansson har lett TPS-träningarna sedan i måndags.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs

"Klubben betyder otroligt mycket för mig – mycket hjärta fanns med i mitt beslut"

― Jonatan Johansson tittade på TPS som barn och slog igenom i klubben i ung ålder. Drygt tjugo år senare ska han försöka rädda sitt kära Åbolag i fotbollsligan.

Hur sätter man sig själv på spel som tränare? Att återvända till rötterna och ta över en nykomling i kris är ett bra sätt. Jonatan Johanssons tränarkarriär har stått pausad i ett år. Kan den flamma upp i Åbo?

Press, press, press!

När TPS tränar inför lördagens ligamatch mot RoPS hörs Jonatan Johanssons skotskinspirerade engelska mest i idrottsparken i Kuppis. Han viftar, instruerar och ger spelarna omedelbar feedback när laget filar på sitt presspel.

Tre till fyra äldre TPS-anhängare står vid planen och spekulerar om hur laget ska spela mot RoPS. När det drygt nittio minuter långa träningspasset är klart stannar en av dem kvar och önskar ”Tintti” lycka till.

Alla glada tillrop är välkomna. Åboklubben hoppas att Johansson ska lyckas vända den dystra trenden som har präglat säsongsupptakten.

– Det känns spännande. Den här klubben betyder otroligt mycket för mig. Jag var här och tittade på matcher som barn och spelade här som junior, jag fick mitt genombrott och en fin avslutning som spelare. Situationen som klubben är i var en stor orsak till mitt beslut. Det var mycket hjärta som fanns med, säger Johansson till Yle Sporten.

"Vi måste börja ta poäng – men vi får ändå inte bli stressade. Mycket hänger på det mentala."

TPS var bottentippat inför seriestarten. Och mycket riktigt är det i botten som nykomlingen parkerar – närmare bestämt som jumbo efter fem raka förluster.

Klubbledningen agerade och sparkade Tommi Pikkarainen förra veckan. När Yle Sporten träffar nye tränaren Jonatan Johansson, som skrev på ett kontrakt på 2+1 år, framgår det att den här lösningen togs fram snabbt men är på sätt och vis också genomtänkt.

– Kontinuiteten var viktig för mig. Det kändes inte lika intressant att satsa i några månader, se hur det går och åka hem.

– Det viktigaste är att vi är realistiska och har samma strategi oavsett hur det går. Alla är överens om var vi befinner oss i serien och hur tuff kampen för att behålla ligaplatsen blir. Vi kan inte ljuga för oss själva eller tro att det bara blir bättre. Alla förstår vad som kan hända och vad man vill att ska hända.

Hur tufft blir det här?

– Fem raka förluster betyder att säsongen blir tuff. Vi måste förstå det, men inte prata om att vi är tvungna att vinna. Spelarna ska spela utan rädsla. Det är ett av mina första uppdrag den första veckan.

Jonatan Johansson, Cercle Brügge-TPS 2010.
Bildtext Jonatan Johansson avslutade sin spelarkarriär i TPS 2010.
Bild: EPA / All Over Press

"Viss nervositet i organisationen"

Anrika TPS har varit ett hisslag i finländsk fotboll under 2010-talet. Bottenlag i ligan, topplag i division 1 – och rätt långt från den era som pågick när Johansson avrundade sin utmärkta spelarkarriär 2010.

– Då var det här en positiv miljö att komma till. Vi var unga, bra och framgångsrika.

– Nu är det givet med viss nervositet i organisationen. Det blir alltid känslor vid ett tränarbyte. Men jag känner många i klubben och de vill alla klubben väl. De är redo att satsa sina pengar och massvis av sin tid för att göra ett bra jobb.

– En viktig prioritering är att lyfta upp så många egna ungdomar som möjligt. På ungdomssidan ser det bra ut och vi har duktiga tränare som Kim Suominen, Marko Rajamäki och Mikko Hyyrynen.

"Jag har saknat känslan av att tävla och vara en del av ett lag – vinna och förlora och jobba tillsammans mot ett gemensamt mål."

Johansson, som genomför sin Pro Licence-tränarutbildning i Skottland just nu, är beredd att kavla upp ärmarna. TPS ligger honom som sagt varmt om hjärtat.

– Det är klart att jag känner ett extra ansvar.

Hur mycket sätter du dig själv på spel som tränare i just den här klubben?

– Som huvudtränare sätter man sig alltid på en pall som alla vill sparka ner dig från oavsett sport. Man kan inte ta det så allvarligt att man sätter sitt rykte på spel.

Inga anbud efter Greenock Morton

TPS blir hans andra uppdrag som förstetränare. 2018/2019 ledde han Greenock Morton i den skotska andraligan. Då sa Johansson till Yle Sporten att han siktar betydligt högre som tränare.

– Jag kom från Pargas och spelade i Premier League, så det finns ingen orsak varför jag inte kan vara tränare i Premier League.

Se Sportmagasinets inslag från Greenock från december 2018:

Jonatan Johansson ärlig, ambitiös och vid behov elak i nya jobbet som chefstränare - Spela upp på Arenan

Då beskrev fotbollssupportrarna, spelarna och ledarna i Skottland Johansson som en taktisk, ambitiös, vänlig och entusiastisk tränare. Ett halvår senare var det över.

Hans avsked till Greenock Morton blev abrupt. Efter våren 2019 har han inte fått nya anbud att arbeta som huvudtränare.

– Jag har fått andra anbud, men inget som har varit tillräckligt intressant. Jag har också en karriärsplan och under den här perioden har jag analyserat mig själv. Jag är en tävlingsmänniska. Jag har levt med utmaningar hela mitt liv och jag vill konkurrera. Jag tycker att det är roligt.

– Här kom en stor utmaning i en bekant klubb och miljö. Det var för mycket som lockade.

Hur bra passar TPS in i den karriärstege som du har någonstans i ditt huvud?

– Enda sättet att utvecklas är när man tar sig an utmaningar och sätter sig i ett läge som inte är lätt. Nu får jag sätta mina idéer på spel och jobba med dem dagligen.

"Årets liga blir speciell med så många matcher på så kort tid. Vi tränare är inte vana vid det, och vi måste göra kalkylerade risktagningar. I normala fall skulle jag spela nyckelspelare mer, men nu blir byten och vila väldigt viktigt."

Hela familjen kommer att flytta till Johanssons barndomsort Pargas. Hans nioåriga son älskar fotboll och kommer snart att börja spela i Pargas IF – pappas moderklubb.

Efter en coronavår som strandsatte familjen i Skottland är det första gången på länge som de är i Finland. Johansson flög till Åbo i slutet av förra veckan, gjorde ett coronatest och fick grönt ljus att leda laget efter det.

Han fick inte besöka lagets hemmamatch mot FC Lahti förra helgen, men från och med i måndags har han lett lagets träningar och genomgångar. I övrigt sitter han ensam i ett rum och arbetar, äter och planerar.

Johanssons läge blev ändå ett samtalsämne inför lördagens match. I RoPS har klubbchefen ifrågasatt att Johansson får leda TPS. Enligt ligans vd Timo Marjamaa är situationen knepig, men Åboklubben bryter inte mot statens riktlinjer.

– Man kan inte hindra en person från att göra sitt jobb. Det skulle vara tydligare om han inte är på spelorten. Då skulle man inte behöva prata om saken, säger han till Yle Urheilu.

Klubbens webbplats kraschade

Rekryteringsprocessen i TPS var väldigt kort. Efter förlusten mot HJK på onsdagen förra veckan tog TPS kontakt. Efter det gjorde Johansson en analys av läget, ringde några före detta spelare som är goda vänner och tackade sedan ja.

– Allt gick väldigt fort – precis som det brukar vara i fotbollen. Jag har dessutom haft kontakt med TPS under årens lopp, så jag vet hur klubben sköts.

Jonatan Johansson har spelat näst flest landskamper i Finlands tröja. Med 105 matcher ligger han jämsides med Sami Hyypiä, bakom Jari Litmanen (137). Under landslagsåren gjorde han 22 mål. Han har också varit assisterande tränare i landslaget.

Intresset runt Johansson har förvånat honom en aning. Klubbens webbplats kraschade när nyheten gick ut och den här veckan har det blivit många intervjuer.

– Eventuellt var fredagen en slö nyhetsdag … Nä, det är roligt att det finns intresse. Ingenting sker automatiskt, men en klubb hoppas ju alltid på ett lyft och när man får det gäller det att bygga på det.

Hans första bild av sitt TPS är ett lag med unga spelare som vill jobba hårt.

– För många har steget från division 1 till ligan varit stort och de har kanske tyckt att det är tufft. Det syns i resultaten och matcherna. Det går mycket upp och ner och vi har gjort misstag, men jag ser potential. Jag tror att vi kan nå vårt mål – att klara kontraktet.

Och hur viktigt blir det då att nå ett resultat i första matchen mot RoPS, ett annat lag i botten av tabellen?

– Det är givet att matcherna mot andra lag i botten blir extra viktiga. Jag förstår det, spelarna förstår det. Men vi måste hålla fokus på att få till en fin prestation. Ju bättre man spelar, desto större är chansen att få med sig resultat.

Lördagens ligamatch mellan RoPS och TPS startar klockan 17.00 i Rovaniemi. Jonatan Johanssons första hemmamatch som TPS-tränare kommer mot Honka den 6 augusti.

Foto: Yle/Mats Ahlnäs, TPS/Tiina Pirilä, All Over Press.

Diskussion om artikeln