Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Newcastle United säljs inte till Saudiarabien – köparkandidaterna drar sig ur

Från 2020
Newcastle United-spelarna firar ett mål.
Bildtext Klubben Newcastle United ägs i nuläget av Mike Ashley.
Bild: EPA

På torsdagen kom beskedet att Newcastle United inte kommer övergå i saudisk ägo. Saudiarabiens statliga investeringsfond, som styrs av landets kronprins Mohammed bin Salman, och de andra köparkandidaterna drar sig ur, rapporterar bland andra Sky Sports.

Investeringsfonden PIF skulle enligt planen ha köpt 80 procent av Newcastle United av Mike Ashley medan resten av ägarskapet skulle ha fördelats mellan Amanda Staveley och bröderna David och Simon Reuben.

Köpessumman skulle enligt uppgifterna ligga på kring 300 miljoner pund.

Men på torsdagen meddelade alltså köparkandidaterna att de drar sig ur processen att köpa klubben.

– Vi gör så med ånger. Vi var ivriga och fullt hängivna att investera i den storslagna staden Newcastle. Vi tror att vi kunde ha fått klubben att återgå till den ställning som dess historia, traditioner och supportrar förtjänar, säger de i ett uttalande enligt Sky Sports.

Utdragen process

Att klubben skulle övergå i saudisk ägo har väckt stor uppmärksamhet och till exempel människorättsorganisationen Amnesty skickade i våras ett brev till Premier Leagues ledning.

Premier League har undersökt köpet i flera månader och hade inte godkänt det ännu. Enligt BBC skulle ligan ha undersökt och försökt klargöra anknytningarna mellan investeringsfonden och den saudiska regeringen.

– Tyvärr har den utdragna processen under nuvarande omständigheter i kombination med den globala osäkerheten gjort att den potentiella investeringen inte längre är lönsam, fortsätter köparkandidaterna uttalandet.

Diskussion om artikeln