Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Unga truppen tog för sig igen: Basketherrarna ryckte upp sig efter paus och knep en andra seger på två dagar

Från 2020
Andre Gustavson.
Bildtext Andre Gustavson stod för sex poäng då Finland slog Estland även i Lojo.
Bild: Lehtikuva

Den andra hemmalandskampen mot Estland blev lika lyckad för den unga truppen som den första i går. I den första halvleken saknades lite energi men basketherrarna lyfte upp sig efter paus. Trots "lite trevande" spel klarade Finland även i dag av att slå ett klart piggare Estland. Segersiffrorna skrevs 75–67.

Det blev en klar finländsk triumf i går då basketherrarna fick känna på landskampsstämning för första gången på fem månader. Men mot Estland i dag var det ingen 19 poängs ledning i paus.

På tavlan stod det 34–34 efter att Estland lyckats hitta klart mera energi till dagens match i Lojo.

– Vi har inte samma energi. Vi måste bara spela bättre, sa Henri Kantonen i paus.

– Det är den sista landskampen vi gör på en tid och den sista dagen av den här samlingen. Nu måste vi bara ge allt vi har, fortsatte han.

Och Finland ryckte upp sig.

Experten: "Lite trevande"

Direkt i inledningen efter pausen lyckades Finland dra upp en lucka. Luckan höll sedan matchen ut och den unga truppen knep segern för andra dagen på raken.

Lassi Nikkarinen som debuterade i herrlandslaget fick knipa sina första poäng i landslagsdressen då han fastställde siffrorna till 75–67.

Alexander Madsen.
Bildtext Alexander Madsen noterades för näst mest poäng i matchen med sina 12.
Bild: Lehtikuva

Yles expert Teemu Rannikko var även i dag nöjd över vad han såg på planen. Trots att man enligt honom såg att det tyngde lite i benen.

– Lite trevande. I synnerhet vad gäller kastspelet. Bra energi ändå av båda lagen. En bra seger. Estland var klart bättre i dag än i går och ändå vann Finland. En bra prestation.

På frågan vem i det unga laget som stått ut lite extra med sin prestation, kom svaret rätt snabbt.

– Elias Valtonen och Henri Kantonen spelade bra både i går och i dag. Valtonen hade bra självförtroende och spelade bra i bägge ändor, analyserade Yles expert Teemu Rannikko efter matchen.

– Kantonen gjorde sin andra och sin tredje landskamp. Han gjorde det riktigt bra och försvarade bra. Jag lyfter på hatten för hans prestation.

Elias Valtonen var poängbäst i dag med sina 14 poäng.

Resultat, basketlandskamp:

Finland – Estland 75–67 (15–18, 19–16, 25–13, 16–20)

Diskussion om artikeln