Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny förening för boxning i Borgå – Nordic Nightmare satte i gång sin verksamhet på måndagen

Från 2020
Kalle Helenius och Tomi Silvennoinen boxas
Bildtext Kalle Helenius och Tomi Silvennoinen boxas lekfullt innan dagens träningspass.
Bild: Milena Hackman / Yle

I Borgå finns det ett flertal föreningar för olika kampsporter och nu har en ny boxningsförening grundats. Föreningen heter Nordic Nightmare och är grundad av Kalle Helenius.

Föreningen fick sitt namn efter Helenius son, proffsboxaren Robert Helenius, som genom boxningen har fått smeknamnet Nordic Nightmare. Föreningen håller till i Borgå idrottshall.

– Jag grundade föreningen för att vi skulle få tider för tävlingsboxare i Borgå så att de kan träna ordentligt, säger Helenius.

Föreningen grundades för en vecka sedan, torsdagen 23.7, och har varit aktiv sedan måndagen 27.7. Hittills har föreningen 25 medlemmar.

Kalle Helenius
Bildtext Kalle Helenius sätter på sig boxningshandskarna.
Bild: Milena Hackman / Yle

Nordic Nightmare är den andra föreningen för boxning som Helenius har grundat i Borgå. Den första är Porvoon Nyrkkeilyseura 92, som han har grundat tillsammans med sin bror.

– Vi drar grundkurser åt juniorer i åldrarna 10 till 18. Sedan har vi kondis ettan som är träningar för mera erfarna personer, med bra kondition, och så har vi kondis tvåan, där den äldsta för tillfället är 69 år gammal.

I kondis tvåan kan deltagarna få rehabilitering för eventuella skador och tempot är lugnt. Om man vill delta i kondis ettan, måste man ha en bra grundkondition, eftersom de träningarna är betydligt hårdare.

– Kön ser vi ingen skillnad på. Här är män och kvinnor, alla lika.

Vad erbjuder ni era medlemmar?

– En bra kondition och ett bra liv. Vi kan erbjuda dem en ny sorts syn på hur man ska äta, träna och leva.

Det finns redan ett antal aktiva föreningar för boxning i Borgå. Helenius anser ändå att föreningen har bra möjligheter.

– Jag ser möjligheterna som goda. Vi har de bästa tränarna, både med tanke på tävlingsinriktad boxning och med konditionsboxning. Vi har erfarenhet.

Boxningsring
Bildtext Föreningen håller till i Borgå idrottshall.
Bild: Milena Hackman / Yle

Helenius säger att föreningen skiljer sig från andra föreningar genom att de har mera kvalitet på träningarna. Han vill ändå inte gå längre in på vad det betyder.

– Det är en hemlighet, svarar han hemlighetsfullt.

Enligt Helenius finns det bland annat en bra grupp tränare.

– Jag har mycket erfarenhet som boxningstränare och har fått bra resultat. Dessutom har vi ungdomsvärldsmästaren Tomi Silvennoinen som hjälper till på träningarna samt Fitim Latifi som har vunnit FM-guld och Elina Niskanen.

När Helenius får frågan om varför man ska välja just Nordic Nightmare svarar han rakt på sak.

– För att vi är bäst i Borgå.

Boxningsträning
Bildtext Salen fylls av ljudet av boxningshandskar mot boxningssäckar.
Bild: Milena Hackman / Yle

Ett av dagens träningspass börjar. Hip-Hop musik dunkar från högtalarna och salen fylls av ljudet av boxningshandskar som smäller mot stora svarta boxningssäckar som hänger från taket.

Tomi Silvennoinen är proffsboxare och bosatt i Borgå. Tillsammans med Helenius drar han dagens träningspass. Silvennoinen har sysslat med boxning i elva år.

– Jag var ett ganska vilt barn och boxningen gjorde min vardag mera rutinmässig. Sen blev jag bara fast i sporten, säger Silvennoinen.

Han säger att han tycker om boxning för att det är en kontaktsport.

– Man har möjlighet till att överträffa sig själv och testa sina gränser varje gång.

Tomi Silvennoinen
Bildtext Tomi Silvennoinen har tränat boxning i elva år.
Bild: Milena Hackman / Yle

Speciellt under boxningsmatcher finns det möjlighet att visa sina förmågor.

– Spänningen och pressen innan matcherna driver en till ett tillstånd där man kan överträffa sig själv på ett sätt som man inte trodde var möjligt.

Varför valde du just den här föreningen?

– Vi har ett bra gäng, alla har nära förhållanden till varandra. Borgå är också en stad där många känner varandra och jag har många bekanta här. Det är lätt att både träna själv och träna andra här.

Diskussion om artikeln