Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstnärspar gör muralmålning med Vasabornas hjälp – en hyllning till Konstens Natt

Från 2020
En kvinna och man med skyddskläder står framför påbörjad muralmåning.
Bildtext Bekim Hasaj och Valentina Gelain framför sitt projekt.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Konstens Natt i Vasa firar 30-års jubileum i år med en ny muralmålning på Vasa Övningsskola. Konstnärerna Valentina Gelain och Bekim Hasaj har utformat verket utgående från folks minnen från tidigare Konstens Natt.

Ifall man rört sig förbi Vasa Övningsskola den senaste veckan, har man kanske märkt att fasaden i hörnet av Skolhusgatan och Vasaesplanaden dag för dag fått mera färg. Det är ingen vanlig ommålning det handlar om, utan ett konstverk som tar form framför de förbipasserandes ögon.

Uppe på en skylift står nämligen Valentina Gelain och Bekim Hasaj och jobbar med en muralmålning, som görs för att fira Konstens natt 30-årsjubileum.

Två konstnärer målar en mural på en husvägg.
Bild: Yle/Roger Källman

– Det är verkligen tillfredsställande för mig som målare, men det är också en utmaning för man måste kalkylera allt, från vägens position till målningens skala och väggens yta. Och vädret förstås, säger Hasaj och skrattar. Du måste räkna med varje detalj.

Hasaj är från Albanien och Gelain från Italien, men de båda träffades på konstskola Brera Academy i Milano i Italien. Sedan två och ett halvt år har de bott i Österbotten och driver bland annat konstgalleriet Black Box Genesis i Vasa.

Ett stort ansvar

Hasaj har gjort flera muralmålningar tidigare, bland annat i Milano och Gelain har varit del av flera hans projekt. Så de var glada att ta sig an projektet när de blev tillfrågade av Vasa stad, även om de också ser det som ett stort ansvar.

– I slutändan är det bara lite färg på en vägg, men samtidigt är det ett stort ansvar. För du gör det framför alla, säger Hasaj.

Det är inte en canvas du kan föra bort om du inte gillar det

– Och för alla, tillägger Gelain. Så det är ett stort ansvar, det är inte en canvas du kan föra bort om du inte gillar det. Förstås kan man måla över det, men det är också det vackra med gatukonst.

Hasaj och Gelain är heller inte helt ensamma bakom projektet. Förutom samarbetet med Vasa stad och Övningsskolan, har också allmänheten fått skicka in tankar, minnen och intryck från Konstens natt som inspiration till målningen.

Intresset var stort, enligt Gelain som har läst alla meddelanden från folk.

– De vanligaste orden var enkla men vackra, hav, ljus, färger, rytm, musik, tillsammans och också mat förstås, säger Gelain.

”Folk som passerar är del av processen”

En muralmålning är väldigt synlig och offentlig konst tenderar ofta väcka starka känslor. Men paret har ändå inte blivit störda under arbetets gång.

Trots många nyfikna blickar går de flesta förbi och bara ibland stannar någon och frågar vad som är på gång, vilket paret tycker hör till.

– Också folk som passerar är del av processen. Om man hör något störande ljud så slutar man förstås, och när man börjar igen börjar man på ett annat sätt, så det påverkar resultatet, säger Hasaj.

Två konstnärer målar en mural på en husvägg.
Bild: Yle/Roger Källman

– Jag är blyg och föredrar att ingen är i närheten, men det är verkligheten med offentlig konst, säger Gelain.

Hasaj tycker också att det är bättre att folk får följa med processen, mot att de direkt skulle presentera ett färdigt verk som ingen kunnat se hur det blev till.

Projektet har redan blivit lite försenat på grund det ostadiga vädret i juli och det hinner inte bli klart till Konstens natt, och de har heller ingen klar deadline. Men paret hoppas på fint väder på Konstens natt så att de ska kunna jobba med målningen under kvällen.

– Vi ska jobba hårt, speciellt den här helgen som lovar vackert väder, säger Gelain.

Två konstnärer målar en mural på en husvägg.
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln