Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanska ledare avvisar Donald Trumps utspel om att skjuta upp valet - Trump själv är nöjd med att valfusk blivit ett samtalsämne

Från 2020
Uppdaterad 31.07.2020 08:07.
President Trump höll ett tal vid amerikanska Röda korsets högkvarter på torsdagen med en stor amerikansk flagga i bakgrunden.
Bildtext President Trump höll ett tal vid amerikanska Röda korsets högkvarter på torsdagen med en stor amerikansk flagga i bakgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ledande republikaner tog också bladet från munnen på torsdagen och avvisade bestämt Donald Trumps utspel om att skjuta upp höstens presidentval. Trump fortsätter att varna för omfattande valfusk och frågan är om han försöker ogiltigförklara valresultatet på förhand.

Ledande republikaner brukar undvika att kommentera presidentens Twitter-inlägg, men inlägget där Trump tycktes föreslå att höstens presidentval ska senareläggas, avvisades rätt unisont av flera republikanska kongressledamöter.

Enligt den amerikanska konstitutionen kan bara kongressen ändra valdatumet och att det skulle ske, verkar ytterst osannolikt.

- Aldrig i det här landets historia, genom krig, depressioner eller inbördeskriget, har vi låtit bli att hålla federalt inplanerade val i tid. Vi kommer att hitta ett sätt att hålla valet den 3 november, sade Mitch McConnell till WNKY-tv på torsdag kväll.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell under en presskonferens i tisdags.
Bildtext Senatens majoritetsledare Mitch McConnell under en presskonferens i tisdags.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

McConnell är senatens republikanske majoritetsledare och då hade flera republikanska och förstås också demokratiska kongressledamöter avvisat Trumps idé före det.

Trump säger sig vara nöjd med att ha fått valfusket på agendan

Trump motiverade sin idé om att senarelägga valet med att coronapandemin förväntas leda till att fler poströstar och att det ökar risken för valfusk. Trump har också hela tiden motsatt sig Demokraternas försök att underlätta poströstandet.

Enligt Washington Posts uträkning har Trump gått i attack mot poströstning ett 70-tal gånger sedan slutet av mars i intervjuer och i tweetar. Han har gjort det utan att lägga fram några bevis för att poströstningen skulle leda till omfattande valfusk. Det finns inga konkreta belägg för att så skulle vara fallet.

Under en presskonferens senare på torsdagen (natten till fredagen finsk tid) fortsatte Trump att tala om riskerna med poströstning. Ändå tycktes han tona ner tanken om att skjuta upp valet - åtminstone litet grann.

- Vill jag att datumet ändras? Nej, men jag vill inte se ett ohederligt val, sade Trump.

Men han tillade att valet i november kommer att bli det värsta fuskvalet någonsin om poströstningen blir omfattande.

Sent på torsdag kväll, lokal tid, twittrade Trump ännu om hur nöjd han är med att ha fått etablerade medier att diskutera riskerna med poströstning.

Medier som Fox News har diskuterat poströstningens faror redan tidigare och gör så också nu i samband med rapporteringen om Trumps senaste utspel.

Vill Trump distrahera eller vill han ogiltigförklara valresultatet?

Trumps ursprungliga tweet där han kastade fram idén om att senarelägga valet kom bara några minuter efter nyheten om det historiska BNP-raset. Många bedömare menade genast att Trump ville distrahera amerikanerna från de dåliga ekonomiska nyheterna.

Andra bedömare förklarar Trumps utspel främst med hans underläge i opinionsmätningarna inför valet i november. Han riskerar att förlora valet.

De menar att han vill så förvirring inför valet och eventuellt försöker han redan nu ge sig själv chansen att ogiltigförklara valresultatet om hans motkandidat, demokraten Joe Biden, vinner.

- Det här är ännu ett exempel på hur presidenten försöker ogiltigförklara valprocessen redan på förhand. Det har en djupt destabiliserande effekt, säger Justin Lewitt, juridikprofessor vid Marymount University, till nyhetsbyrån Reuters.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Washington Post, Fox News

Diskussion om artikeln