Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Prickfria målvaktsinsatser av Korpisalo, Saros och Rinne i NHL-genrepet – tränarna fortsätter att grubbla på sina målvaktsval

Från 2020
Målvakterna Joonas Korpisalo samt Juuse Saros och Pekka Rinne.
Bildtext Målvakterna Joonas Korpisalo samt Juuse Saros och Pekka Rinne.
Bild: All Over Press

Ishockeyligan NHL är redo för omstart på lördag efter att samtliga lag har spelat en träningsmatch. Hela fem finländska målvakter fanns på isen i de sista matcherna och tre av dem höll nollan. Juuse Saros och Pekka Rinnes Nashville besegrade Dallas med 2–0.

Columbus imponerade genom att ta en 4–1-seger mot Boston som hör till NHL:s starkaste lag. Målen vaktades inledningsvis av två finländare, Joonas Korpisalo i Columbus och Tuukka Rask i Boston.

Prickfria Korpisalo drog det längsta strået och bidrog till att det stod 3–0 då klockan stannade på 29:54 och det i båda lagen var dags för ett planerat målvaktsbyte.

Elvis Merzlikins tog Korpisalos plats mellan stolparna, medan Jaroslav Halak ersatte Rask. Korpisalo var nöjd med sin insats och hoppas på nytt förtroende då slutspelskvalet mot Toronto kör igång på söndag.

– Det kändes riktigt bra. Det är inte upp till mig vem som får starta. Jag fattar inte beslutet men hoppas på det bästa, sa han enligt journalisten Jeff Svoboda.

Under matchens andra halva var Halak var felfri, medan Merzlikins överlistades en gång. Skytteligavinnaren David Pastrnak var tillbaka på isen i grevens tid efter att ha suttit i karantän och gjorde Bostons enda mål genom att snyggt finta bort Merzlikins.

"Båda var riktigt bra"

Efter matchen sa Columbustränaren John Tortorella att han ännu inte har bestämt sig för vem som vaktar buren mot Toronto men att han är belåten med målvaktsspelet.

– Vi hade inte varit i bubblan utan det målvaktsspel som våra två målvakter har bjudit på i år. Vi hade inte ens varit nära.

– Det överraskar mig inte vad de gjorde idag. Jag tycker att båda var riktigt bra, sa Tortorella på NHL:s webbplats.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Markus Nutivaara i Columbusförsvaret inledde som sjundeback och noterades för 7:12 i istidsprotokollet. Tortorella har tidigare deklarerat att Nutivaara och schweizaren Dean Kukan gör upp om den sista platsen i backsextetten. Kukan var på isen i tio minuter.

Dålig Bostondefensiv

Trots att Halak var vassare än Rask torde det inte råda någon tvekan om att Rask fortsättningsvis är etta i Bostons målvaktshierarki. Bostontränaren Bruce Cassidy var inte nöjd med lagets försvarsspel.

– Vi spelade inte bra framför Tuukka i den första perioden, sa Cassidy på NHL:s webbplats.

Bostons anfallsstjärna Brad Marchand tvingades utgå på grund av skada och vad det handlar om bad Cassidy om att få återkomma till.

– Jag tror inte att det är något allvarligt men vi är klokare imorgon.

Arvidsson tvåmålsskytt

Nashvilles målvakter Juuse Saros och Pekka Rinne spikade igen i 2–0-segern mot Dallas.

Den svenska anfallaren Viktor Arvidsson var en tredje Nashvillehjälte. Han gav laget ledningen med 1–0 i den fjärde minuten och utökade till 2–0 då matchen var halvvägs.

Matchens istidskungar hittas i Dallasförsvaret. Esa Lindell (22:51) vann matchen med knapp marginal till Miro Heiskanen (22:48).

I Dallas saknades anfallsstjärnan Tyler Seguin. Det angavs ingen orsak men han förväntas kunna spela nästa vecka.

Saros eller Rinne?

Det är hugget som stucket om det är Saros eller Rinne som vaktar målet då slutspelskvalet mot Arizona inleds på söndag. Genrepet gjorde inte Nashvilletränaren John Hynes särskilt mycket klokare.

Under 2010-talet har 37-årige Rinne vaktat målet i Nashvilles samtliga slutspelsmatcher. I grundserien var Rinne dålig och den 25-årige Saros tog över målvaktsspaden under säsongen.

– Vi har två målvakter som kan hjälpa oss att vinna och det var skönt att se båda prestera bra. Vi får utvärdera under de kommande dagarna, sa Hynes på NHL:s webbplats.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Enligt journalisterna Jeremy K. Gover och Adam Vingan hade Rinne en tuffare dag på jobbet.

– På 10 minuter har Rinne räddat fler farliga skott än Saros på 30 minuter, skrev Gover i den andra periodpausen.

Kuemper Arizonaetta?

I Arizona lär Antti Raanta vakta båset och Darcy Kuemper målet då slutspelskvalet kör igång. Åtminstone om man får tolka genrepets matchprotokoll.

I matchen mot Vegas fick Kuemper de två inledande perioderna och Raanta den sista.

Vegas vann matchen med 4–1 och Raanta räddade sex av sju skott. Alex Tuch överlistade Raanta med ett skickligt skott från minimal vinkel.

Resultat, träningsmatcher:

Columbus – Boston 4–1
CBJ: Joonas Korpisalo 11/11 räddningar, 29:51
CBJ: Markus Nutivaara 0 + 0 = 0, +/- 0, 07:12
BOS: Tuukka Rask 17/20 räddningar, 29:54

Nashville – Dallas 2–0
NSH: Mikael Granlund 0 + 0 = 0, +/- 0, 15:21
NSH: Pekka Rinne 13/13 räddningar, 29:28
NSH: Juuse Saros 12/12 räddningar, 30:32
DAL: Miro Heiskanen 0 + 0 = 0, +/- 0, 22:48
DAL: Roope Hintz 0 + 0 = 0, +/- 0, 15:44
DAL: Esa Lindell 0 + 0 = 0, +/- 0, 22:51

Arizona – Vegas 1–4
ARI: Antti Raanta 6/7 räddningar, 20:00

Diskussion om artikeln