Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Ingå

Från 2020
Bästa hemknuten i Svenskfinland: Ingå - Spela upp på Arenan

Småstadslivet där alla känner alla innebär trygghet. Om något händer får man genast hjälp. Dessutom finns det vacker natur och havet ligger nära. Hemknuten Ingå får toppoäng av Fina Wikström och Ina Hildeen.

- Vi känner varandra och vi blir snabbt kompisar med nyinflyttade. Och annat som är bra med Ingå är naturen och närheten till havet, säger Fina Wikström.

- Att alla känner alla innebär trygghet - man får hjälp genast. Och om något händer med barnen får man som förälder genast veta det, säger Ina Hildeen.

Ingå småbåtshamn från luften fotograferad.
Bildtext Småbåtshamnen i Ingå från luften.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Vålö är hemknuten i hemknuten

Både Wikström och Hildeen är bosatta på Vålö utanför ingå. Som fast bosatta skärgårdsbor efterlyser de lite förbättringar i Ingå småbåtshamn där de rör sig med båt året runt.

- Det borde göras lite ändringar i hamnen. Båtarna har blivit större och det är lite trångt, säger Wikström.

Tre familjer bor permanent på Vålö, men coronavåren medförde att öns befolkning ökade kraftigt i och med att folk ville ut till sina sommarstugor.

I närheten av Vålö finns också en liten ö med det lustiga namnet "Hela Världen". I Bubi Asplunds intervju med Fina Wikström och Ina Hildeen framgår bland annat det hur den ön fick sitt namn.

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Ingå

9:38

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln