Skärimuseet i Korpo stänger dörrarna för gott efter sin nionde sommar: "Sorgligt efter att vi har byggt upp allt med stort besvär"
Efter att ha välkomnat besökare under nio somrar är Skärimuseet intill gästhamnen Verkan i Korpo tvunget att stänga på grund av att hyreskontraktet tar slut.
Torgils Bäckman som är guide i museet har varit med ända sedan museet öppnade.
– Nog är det lite sorgligt att vi måste stänga efter att ha byggt upp allt med stort besvär och då folk har tyckt om samlingarna och museet, säger Bäckman.
Enligt Bäckman kan besökare först vara lite tveksamma när de ser den rödbruna träbyggnaden som inrymmer museet.
– Byggnaden ser ju lite märklig ut. Men sedan när besökarna går ut från museet är de mycket positiva och säger att de måste berätta om museet för sin släkt och sina vänner.
Sommaren 2012 öppnade Skärimuseet som drivs av hembygdsföreningen i Korpo sina dörrar i byggnaden som ligger intill gästhamnen Verkan. Enligt Bäckman ville man öppna ett lite annorlunda museum i tillägg till Korpo hembygdsmuseum.
– Vi ville ha lite annorlunda saker framme än bara spinnrockar och vanliga skärgårdsgrejer.
Spritsmuggling och fiskeri
När man stiger in i museet fästs blicken nästan omedelbart vid en gammal släde i trä som hänger från takkonstruktionerna.
– Släden är museets dyrgrip. Den hittades 1995 i vassen i Kuggviken i Korpo och det visade sig att den legat där i nästan 60 år.
Enligt Bäckman hade man först varit förundrade över släden tills någon insåg att det var spritsmugglare Hjalmar Mäkeläs flygsläde.
– Den var utrustad med en flygplansmotor, så man kan ju kanske säga att det är världens första hydrokoptermodell.
Bäckman berättar att hydrokoptern i trä troligtvis har använts till spritsmuggling under förbudstiden.
– På vintern körde man på isen med hydrokoptern och mötte båtar från utlandet som ville bli av med sin dyrbara last som bestod av nittiosexprocentig sprit. Sedan gömde man spriten på olika ställen här i byn och fraktade den vidare till fastlandet.
Hydrokoptern är förutom ett dragplåster även Bäckmans favoritföremål i museet.
– Den är ju lite speciell. Hjalmar Mäkelä som var murare till yrket var nog mycket fiffig när han uppfann den.
Här kan du läsa mera om spritsmugglaren Hjalmar Mäkelä och spritsmugglingen i Korpo.
Förutom spritsmuggling tar museets andra teman upp fiske och livet i skärgården. I ett av hörnen i museet står till exempel en cirka sex meter lång skärgårdsbåt och tjärdoften från den fyller hela museet.
Båten som byggdes i början av 1960-talet var i bruk ännu för tio år sedan.
– Ännu 1961 bodde fem familjer året om på Österskär som ligger sydväst om Korpo. Båtägaren Bruno Jansson som donerat båten till museet var den sista som flyttade bort från ön för tio år sedan, säger Bäckman.
Han poängterar att träbåten är ett bra exempel på hur den yttre skärgården avfolkas när folk flyttar in till staden.
Vad användes en skärgårdsbåt till förr?
– De var vanliga fortskaffningsmedel mellan holmarna i skärgården, det fanns inga bilar. Och så använde man ju dem för att lägga nät.
Stänger sina dörrar efter sommarens säsong
Efter augusti stänger Skärimuseet sina dörrar för gott.
– Vårt hyreskontrakt tar slut. Samlingarna kommer antagligen att föras till hembygdsmuseet i byn.
Hur kan man bekanta sig med museet före det stänger?
– Vi har öppet onsdag till söndag klockan 12-16 fram till den 30 augusti. Jag hoppas att det kommer så mycket folk som möjligt.