Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaviruset har gett e-sporten en knuff framåt: "Det har säkert köpts många speldatorer under våren"

Från 2020
League of Legends VM-final i Paris.
Bildtext Även om inga e-sportsevenemang med fullsatta arenor har kunnat ordnas, har grenen inte lidit av coronviruset.
Bild: Bartosz Plotka / Riot Games

Jämfört med många andra sporter och hobbyer som lidit av coronapandemin, har trenden för e-sport tvärtom gått uppåt. Det här har man märkt av också vid Pargas Gaming Community.

Även om stora publikevenemang naturligtvis inställdes inom e-sporten liksom inom alla andra sporter, har antalet intresserade spelare ökat.

Datorspelande kräver ingen fysisk kontakt med andra, men ger ändå en social kontakt.

Redan i april rapporterade Yle Uutiset att i Åbo har intresset för e-sport ökat explosionsartat under coronapandemin.

Turku Game Academy (TGA), som är en del av Åbo stads ungdomsverksamhet, fick ett rejält uppsving under de fösta månaderna av coronapandemin.

Lauri Kuusela, som är ungdomsledare med ansvar för stadens spelverksamhet, berättade i april för Yle Uutiset att TGAs chattserver fick 250 nya medlemmar under början av coronapandemin.

Enligt Kuusela märktes det att unga kände sig ensamma då de inte fick gå till skolan, och därför blev virtuella samlingsplatser viktigare.

Fakta: Vad är e-sport?

Tony Karlsson, som är styrelseordförande i föreningen Pargas Gaming Community (PGC), har också märkt av ett ökat intresse för e-sport och datorspel.

- Intresset för spelande ökar då folk sitter hemma och alla andra hobbyer är på is. E-sporten lockar nu, det har vi märkt av, säger Karlsson.

Även om många av PGCs evenemang också vanligtvis sker online, ordnar man en del fysiska evenemang som i år uteblivit.

John Kronberg och Tony Karlsson sitter bakom dataskärmar
Bildtext Vice ordförande i PGC John Kronberg och ordförande Tony Karlsson.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Under våren har vi i stället varit i planeringsläge, vi har funderat på framtiden och planerat kommande verksamhet.

Föreningen har under våren också ordnat några små turneringar där folk fått spela mot varandra.

- Vi har också testat några nya saker, vi började göra podcast. Vi har diskuterat lite med andra finlandssvenska aktörer, bland annat vår systerförening i Malax. Då diskuterade vi svårigheterna med coronasituationen. Vi har fått bra respons på podcasten, så den kommer vi antagligen fortsätta med.

Hjälpte till att streama kultur

Då flera av föreningens egna evenemang uteblev utnyttjade man sin långa erfarenhet av att streama live till att streama kultur. Det här gjorde föreningen tillsammans med Pargas stad.

- Jag tror det blev elva olika kultursändningar på Youtube och Facebook. Det var riktigt intressant och kul att kunna bidra med vår kunskap.

Nu är planeringen för höstens evenemang i full gång.

- För vår del börjar vardagen så småningom återgå till det normala. Vi har ny säsong av vår PGC League på kommande under hösten.

PGC League är föreningens amatörliga i spelet CS:GO.

- Vi är kanske mindre utsatta för sviterna av covid-19 än många andra föreningar, men det är ändå tacksamt att få börja återgå till normal verksamhet.

Vaisu -joukkueen pelaajia Gyostage 2019 -tapahtumassa pelaamassa tietokonetta
Bildtext På ett så kallat LAN-party samlas man och spelar datorspel tillsammans. Det ordnas ofta olika turneringar i samband med ett LAN. På bilden ett LAN i Kuopio
Bild: Sami Takkinen / Yle

På mellandagarna ska också föreningens största LAN, ÅboLANd ordnas på Kimitoön.

- Vi hoppas coronaläget är så bra att vi kan ordna det som vanligt, men vi pratar ändå om att samla flera hundra ungdomar under samma tak i flera dagar. Så det är klart att man får vara förberedd på att inhibera om läget tar en vändning mot det sämre.

Intresset ökar också hos sportklubbarna

Det är inte bara på lokalnivå som e-sporten vuxit under coronapandemin. Allt flera sportklubbar satsar på att ha ett e-sportslag vid sidan av sina andra lag.

I början av juli meddelade Telia tillsammans med Finlands högstadivision i fotboll, Tipsligan, att de tillsammans kommer starta upp vad de kallar för eFutisliiga, ungefär eFotbollsligan. Man kommer alltså tävla i fotboll, men på datorskärmen istället för på fotbollsplanen.

Tony Karlsson tror att coronavåren har en bestående påverkan på intresset för e-sport och datorspel.

- Jag tror att många har fått upp ögonen för det här som ett nytt intresse då man varit tvungen att sitta hemma. Det är nog många som investerat i speldatorer och prövat nytt i vår.

Diskussion om artikeln