Läkare: ”Ungdomarna är inte den svaga länken i Europas coronastrategi — det är coronastrategin som inte beaktar de unga”
Coronafallen i Europa ökar speciellt bland unga vuxna och restriktioner har återinförts i många länder. Samtidigt har forskare hittat ett genfel hos vissa unga män som kan leda till att de drabbas hårt av covid-19.
I helgen luckras de sista restriktionerna upp för evenemang i Finland. Samtidigt som Finland slopar restriktioner pågår det en ökad spridning av coronaviruset i Europa. Särskilt i Rumänien, Belgien, Grekland, Tyskland, Frankrike, Spanien och på Balkan ökar fallen och restriktioner som hävdes i början av sommaren har nu stramats åt igen.
I länder som Spanien och Frankrike finns en majoritet av fallen nu bland unga vuxna i åldersgruppen 18 till 30.
En förklaring till att fler unga vuxna drabbas av viruset är troligen att testandet sker bredare och i större skala än tidigare. Men den frågan som nu har ställts är om de unga vuxna kan vara den svaga länken i Europas coronastrategi.
Coronastrategin beaktar inte unga
Otto Lindberg
Läkaren Otto Lindberg anser att man inte kan skylla på ungdomarna för den ökade smittspridningen. Unga vuxna har som alla andra följt restriktionerna väl, men när samhället börjar öppna upp tar de, enligt honom, naturligtvis chansen att återgå till sin normala vardag. Det är viktigt för unga att få träffas, bli kära och gå på krog, men det är inte deras fel utan det är strategin som är fel, menar Lindberg.
- Det är inte de unga vuxna som är den svaga länken i Europas coronastrategi, det är coronastrategin som inte beaktar de unga vuxna, säger han.
”Skulden läggs på ungdomar”
Melissa Ekström är 22 år gammal och på grund av sin astma hör hon till riskgruppen. Trots det är det inte sig själv hon först och främst oroar sig för då det finns många i Ekströms omgivning som hör till riskgruppen.
- Jag har inte varit lika rädd för min egen skull på samma sätt som jag har varit rädd om de andra i min omgivning, såsom äldre och vänner som också hör till riskgruppen, säger Ekström.
Andelen symptomfria fall bland ungdomar är mycket hög och det är många som har smittats utan att man riktigt förstår hur det har gått till.
I bland annat Spanien smittas fyra av tio vid familjesammankomster, men exakt hur smittan förts in i familjen är ofta svårt att avgöra. En del äldre har därför börjat rikta misstankar mot barn och barnbarn som är ute på nattklubbar och barer.
- Jag tycker det är synd att skulden ofta läggs på ungdomarna, säger Ekström.
Frestelsen att ge sig ut i de ljumma sommarkvällarna är stor. Många unga väljer ändå bort nattklubbar och trånga barer. Istället har det under coronakrisen blivit vanligare att umgås och festa utomhus, speciellt i länder kring Medelhavet.
Också i Norden har den sortens utomhusfester blivit vanliga och ofta skickas en flaska eller dylikt runt mellan deltagarna, vilket kan leda till smittspridning. Eventuellt är det så att utomhusfesterna ändå får spridningen att minska – åtminstone jämfört med om samma personer skulle trängas vid en bardisk.
- Det är klart att det finns en mindre smittorisk under utomhusevenemang, men även där är det viktigt att komma ihåg att hålla avstånd, säger Lindberg.
Att coronafallen ökar bland unga vuxna kan hänga ihop med en tanke om att många unga tror sig vara oövervinnerliga när det gäller viruset. Tankesättet har lett till att en majoritet av ungdomarna fortsätter leva sitt liv som tiden före viruset nu när samhället öppnar upp igen. Det att epidemin ännu är ett problem kan glömmas bort och riskgrupperna likaså.
- Jag tror att människor väldigt ofta glömmer bort riskgrupperna, just på grund av att de inte alltid handlar om en synlig sjukdom. De flesta sätter en i kategorin "ung" vilket automatiskt innebär att man är frisk, fast det kanske inte alltid är hela sanningen, säger Ekström.
Otto Lindberg påpekar betydelsen av att inte bara skydda sig själv.
- Det är viktigt att man tänker på att skydda andra och inte bara sig själv. Om alla skyddar varandra så skyddar man automatiskt sig själv, säger Lindberg.
”Coronafallen kommer öka”
Gemensamt för de europeiska länder där coronafallen nu ökar är att de alla införde hårda nedstängningar av sina samhällen tidigt i våras och på så sätt lyckades hålla smittan nere. Från och med maj lättades det stegvis på restriktionerna och som en följd har det uppstått en andra smittvåg och många är nu oroliga över en andra våg i Finland.
- Det här är långt ifrån över så det är viktigt att fortsätta vara försiktig och aktivt tänka på smittrisken och det att man inte alltid kan se vem som hör till riskgruppen, säger Ekström.
Otto Lindberg är rädd för att många glömmer bort att vi fortfarande lever med viruset när restriktionerna luckras upp och man blir oaktsam.
- Det är alldeles klart att coronafallen kommer att öka när restriktionerna slopas. Frågan är bara hur mycket och hur man kommer att måsta begränsa samhället igen, säger Lindberg.
Ett genfel leder till svår sjukdom hos unga män
Forskare har nu hittat en genetisk defekt som gör att unga män lättare blir allvarligt sjuka av coronaviruset. Enligt studien, som gjordes vid ett universitet i Nederländerna, upptäcker inte immunsystemet coronaviruset om en person har den här sällsynta genetiska defekten.
Att män (biologiskt kön) drabbas av det här beror på att kvinnor (biologiskt kön) i regel har två X-kromosomer, medan män har kromosomerna X och Y.
- Eftersom män, till skillnad från kvinnor, enbart har en kopia av X-kromosomen finns det ingen annan kopia som kan ta över ifall den har en defekt, säger genetikern Tuomo Mantere som deltog i studien till Yle.
Enligt forskarna är genfelet väldigt ovanligt, men kan förklara varför män har drabbats hårdare av corona än kvinnor. Enligt Mantere kan man tack vare studien hitta personer som är sårbara för covid-19.
- De kan vara de som får vaccin först, speciellt om det finns brist på vaccin, säger han.
Källor: Dagens Nyheter, New York Times, France24, Helsingin Sanomat