Med hunden i skogen blir det mera svamp - ännu hinner du skola din hund för höstens svampskörd
Svampsäsongen har börjat, men skogens läckerbitar är inte alltid så lätta att upptäcka. Då kan man ta hjälp av sin hund. Enligt djurtränare Erkku Jussinheimo kan alla hundar lära sig hitta svamp. Svampkurser för hundar ordnas i hela landet och också på nätet.
Svamphunden Lara är som ett barn vid porten till ett nöjesfält. Ivrig och otålig. Svansen viftar och kroppen vrider sig rastlöst. Erkku Jussinheimo klär hunden i en orangefärgad sele med texten Sienikoira Lara.
För hunden är selen ett klartecken. Nu får den röra sig fritt, visserligen i koppel då fåglarna häckar. Den här skogen i södra Esbo är särskilt intressant, eftersom den är obekant och till brädden fylld av nya dofter.

Ta hunden till hjälp i svampskogen
Hundens nos känner hela ekosystemet
– För hunden doftar en svamp inte bara svamp, utan den känner doften av hela ekosystemet, säger Jussinheimo.
Eftersom doftvärlden varierar enligt skog måste hunden lära sig hur en viss svamp doftar just i den aktuella skogen. Jussinheimo hittar en fin Karl Johanssvamp och låter Lara nosa på svampen.
Godis följer i form av broilerhjärtan och berömmande ord.
– Godiset är viktigt så hunden lär sig förknippa det med svampdoften. Det är också viktigt att berömma hunden då den nosar på svampen, säger Erkku Jussinheimo.
Hunden gillar att jobba. Den vill använda sin hjärna och sin nos
― Erkku Jussinheimo
Gott om kurser
Själv har Erkku Jussinheimo skolat svamphundar i tio år. Under den tiden har hon sett en tydlig ökning i intresset, vilket märks i ett stigande antal skolare som nu är uppe i mellan tio och tjugo i hela landet.
Hur många svamphundar det finns har Jussinheimo svårt att bedöma, men hon nämner att det finns Facebookgrupper med sammanlagt 300-400 medlemmar som tar sina fyrbenta vänner till hjälp i svampskogen. Kurser ordnas på alla håll i landet och kan också göras över nätet.
– Vi är mitt i svampsäsongen, men ännu hinner man skola sin hund för höstens svampskörd, försäkrar Jussinheimo.
Om hunden startar från noll kan den lära sig en svamp på två veckor, men då måste ägaren verkligen jobba med hunden varje dag.
De vanligaste svamparna man lär en hund är kantarell, trattkantarell och Karl Johanssvamp. Men det finns ingen övre gräns, en hund kan lära sig hur många svampar som helst med sitt oslagbara luktsinne.
Alla hundar kan lära sig
Lara drar iväg och matte har fullt upp att hålla jämna steg med den ivriga welsh springer spanieln, som egentligen är en fågelhund. Svampar är alltså inte Laras första prioritet, men Jussinheimo intygar att alla hundraser kan lära sig hitta svamp.
För vissa raser och hundar är det lättare. För ägaren gäller det att ha tålamod, få hunden motiverad och låta den jobba lite för sin mat.
– Och hunden gillar att jobba, den tycker om att använda sin hjärna och sin nos, säger Jussinheimo. Men samarbetet mellan hunden och hundägaren måste fungera för att hunden ska tycka att det är roligt.
Båda ska ha roligt
På Laras sele finns en bjällra, som dels finns till för andra djur men främst signalerar att hunden hittat svamp och stannat. För hundägaren gäller det att lära hunden markera fyndplatsen, lämpligen så att hunden sitter eller ligger bredvid svampfyndet.
Erkku Jussinheimo ber Lara sitta vid svampen, vilket småningom lyckas med hjälp av generösa ransoner av broilerhjärtan. Och mycket beröm, förstås.
Men alltid går det inte som på Strömsö. Den här gången kammade matte noll. Skogen är ny och Lara är alltför ivrig med alla nya spännande dofter. Blir det tvång och krav tycker hunden inte det är roligt. Lara är ung och fungerar bättre efter att hon först kollat alla dofter.
– Hunden måste också få göra sin grej. Det viktiga är att båda har roligt. Då blir det bra, säger Erkku Jussinheimo.
Artikeln har uppdaterats 3.8. kl. 16.30. Erkku Jussinheimos titel är djurtränare, inte hundskolare.