Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands ambassadör avgår i protest mot sin egen regering – intervju för Svenska Yle orsakade uppståndelse i Estland

Från 2020
Uppdaterad 02.08.2020 14:15.
Estlands Helsingforsambassadör Harri Tiidi sitter i en soffa med ambassadens skylt bredvid sig.
Bildtext Harri Tiido under sina sista dagar som ambassadör i Helsingfors. Ambassaden i Brunnsparken renoveras som bäst och verksamheten är evakuerad till tillfälliga utrymmen. Ambassadens skylt är också tillvaratagen.
Bild: Patrick Holmström

Estlands ambassadör i Finland Harri Tiido har lämnat sin post i förtid för att han ogillar sin egen regering och det högerpopulistiska regeringspartiet Ekre.

– Min och den nuvarande estniska regeringens världsuppfattning skiljer sig så mycket från varandra. Eftersom regeringen inte tänker avgå, tänkte jag att det är bäst att jag gör det, säger Tiido till Svenska Yle.

Tiido var sista dagen ambassadör i Helsingfors på fredagen efter att ha tjänat hälften av sin fyraårsperiod. Hans efterträdare är inte utsedd ännu.

Källor vid estniska UM säger till Svenska Yle att försvarsexperten och nuvarande direktören för den estniska försvars- och säkerhetstankesmedjan ICDS Sven Sakkov ligger bra till som ny Finlandsambassadör.

Ekre skadar Estlands rykte

Den avgående ambassadören Harri Tiido är speciellt arg på regeringspartiet Estlands konservativa folkparti Ekre.

Partiet driver en nationalistisk, högerpopulistisk och invandrarfientlig politik.

Partiets nyvalda ordförande finansminister Martin Helme har bland annat gjort sig känd för att säga att svarta människor bör visas på dörren.

Hans uttalande "kui on must, näita ust" spred sig runt världen i den engelska versionen "if you're black, go back".

Det estniska Ekre-partiets ledare Mart Helme (t.v.) och sonen Martin Helme (t.h.).
Bildtext Far och son Helme leder det högerpopulistiska partiet Ekre. Finansminister Martin Helme (t.h.) tog över som partiledare i juli. Han efterträdde sin far Mart Helme (t.v.) som är Estlands inrikesminister.
Bild: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Ex-ambassadören Harri Tiido anser att Ekres politik och uttalanden ligger Estland till last och skadar landets renommé utomlands.

– Ekres uttalanden har minskat Estlands svängrum internationellt och de har också försämrat relationerna mellan Finland och Estland.

Tiido anser att estniska förslag i exempelvis EU inte tas på allvar, eftersom Ekre sitter med i regeringen.

Läppstiftsregeringen

Relationerna mellan Finland och Estland skadades enligt Tiido av inrikesministerns och dåvarande Ekre-ordföranden Mart Helmes påhopp på Finlands nya regering i fjol.

Helme kallade Sanna Marins regering "läppstiftsregeringen" och sa att ett butiksbiträde nu blivit statsminister.

Helmes uttalande fick stor publicitet både i Finland och Estland och ledde till att president Kersti Kaljulaid såg sig tvungen att formellt be om ursäkt av sin finländska kollega Sauli Niinistö.

Estlands Helsingforsambassadör Harri Tiido tittar på ett porträtt av den estniska presidenten Kersti Kaljulaid.
Bildtext Harri Tiido och det obligatoriska porträttet av presidenten. Liksom Tiido har president Kersti Kaljulaid varit öppet kritisk mot Ekre-partiets politik.
Bild: Patrick Holmström

– Under våra förra regeringar hade regeringscheferna en mycket tät relation. Premiärminister Jüri Ratas och statsminister Juha Sipilä ringde ofta till varandra, säger Harri Tiido.

– I dag tror jag inte det skulle vara så enkelt för den estniska premiärministern att ringa Finlands statsminister och föreslå något gemensamt projekt.

Representerar sitt land – inte sin regering

Tiido tror dock inte att relationerna mellan Finland och Estland har ansträngts permanent trots att regeringarna just nu betraktar varandra med en viss misstänksamhet.

– Vi får se hur det går i höst. Vi vet inte vad som kommer att ske i Estlands och Finlands regeringar – allt möjligt kan hända, säger Tiido och hänvisar till en eventuell andra coronavåg och nedgången i ekonomin.

Han vill också framhålla att han trots sin kritik av Ekre inte har rätt att neka politikerna att skapa den regering de vill ha.

– Det är mitt problem om jag ogillar dem och inte vill representera dem.

– Jag representerar Estland – inte Estlands regering. Regeringar kommer och går men landet består, säger Tiido som Svenska Yle intervjuade några dagar innan han lämnade Finland på fredagen och drog sig tillbaka till Tallinn som pensionär.

Uppståndelse bland estniska politiker

Ex-ambassadörens uttalanden för Svenska Yle väckte stor uppmärksamhet i Estland på lördagen och var toppnyhet i medierna under dagen.

Ekres vice ordförande inrikesminister Mart Helme avfärdade Tiidos utspel och sa att det inte passar sig for en diplomat att kritisera sin regering och regeringspartierna på det här sättet.

– Harri Tiido satte en mycket ful och låg punkt för sin diplomatiska karriär, sa Helme till det estniska rundradiobolaget ERR. Helme är själv tidigare ambassadör.

De ledande ministrarna förnekade Harri Tiidos uppfatting om att relationerna till Finland lidit. Oppositionen instämde däremot i Tiidos analys.

Premiärminister Jüri Ratas från Centerpartiet och utrikesminister Urmas Reinsalu från partiet Isamaa hyllade Tiido för att vara principfast och ärlig, men sa att de inte instämmer i ex-diplomatens bedömningar.

Estlands premiärminister Jüri Ratas och utrikesminister Urmas Reinsalu sitter vid ett bord med mikrofoner framför sig.
Bildtext Premiärminister Jüri Ratas (t.v.) och utrikesminister Urmas Reinsalu (t.h.).
Bild: Imago images/Scanpix/All Over Press

– Det stämmer inte vad ambassadör Harri Tiido påstår, att relationerna mellan våra länder blivit sämre eller att Estlands premiärminister inte har möjlighet att enkelt kommunicera med sin kollega i Finland, sa Ratas på Facebook.

Enligt premiärministern är Estlands relationer till Finland fortfarande starka och fungerande. Hans utrikesminister instämde.

– Vår speciella relation med Finland är en stor tillgång och några opassande uttalanden från i fjol har inte förstört den, skrev utrikesminister Reinsalu på Facebook. Både premiärministrarna och utrikesministrarna håller kontakt regelbundet, sa han.

Oppositionen: Estland drivs in i isolering

Socialdemokraternas ordförande Indrek Saar sa i Eesti Päevaleht att det är betydelsefullt då en erfaren diplomat säger att regeringen kontinuerligt gör de internationella relationerna en björntjänst.

Enligt Saar bryter den nuvarande regeringen varje dag ner det som de estniska diplomaterna byggt upp under årtionden.

Det största oppositionspartiet Reformpartiets ledare Kaja Kallas skrev på Facebook att hon tyvärr måste instämma i partikamraten Marko Mihkelsons kommentar till intervjun med Tiido.

Mihkelson anser att regeringen steg för steg leder in Estland i en värdebaserad isolering och att det utgör ett direkt hot mot Estlands säkerhet.

– Harri Tiidos ord bör vara en mycket allvarlig väckarklocka för utrikesminister Urmas Reinsalu och hela regeringen, sa Mihkelson som är vice ordförande i det estniska parlamentets utrikesutskott.

Den estniska oppositionsledaren Kaja Kallas sitter vid sin pulpet i parlamentet i Tallinn.
Bildtext Kaja Kallas.
Bild: Imago images/Scanpix/All Over Press

Reformpartiet blev under Kallas ledning största parti i Estland i parlamentsvalet i fjol.

Partiet blev dock utspelat i regeringsförhandlingarna då Centern under Jüri Ratas ingick ett koalitionsavtal med populistpartiet Ekre och det liberalkonservativa Isamaa.

Uppgörelsen väckte mycket bitterhet och kritik utanför koalitionen eftersom Ratas före valet hade uteslutit samarbete med Ekre på grund av Ekres radikala åsikter.

Artikeln uppdaterad 1.8 klockan 18:32 och 2.8 klockan 14:15 med estniska kommentarer till intervjun.

Diskussion om artikeln