Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre ryska systrar mördade sin sovande pappa - hävdar självförsvar

Från 2020
En demonstrant håller upp ett plakat. Två vakter står bredvid henne
Bildtext En ensam demonstrant visade sitt stöd för systrarna Chatjaturjan utanför domstolen i Moskva.
Bild: /All Over Press

Rättegången mot tre systrar som åtalas för att ha mördat sin pappa efter åratal av misshandel och sexuella övergrepp inleddes i Moskva på fredagen. Fallet ses av många som en symbol för Rysslands bristfälliga lagstiftning om våld i hemmet.

En domstol i Moskva höll en preliminär behandling av åtalen mot två av systrarna. Processen mot den tredje systern, som var minderårig då pappan mördades, hålls separat.

De två äldre systrarna kan dömas till 20 års fängelse medan åklagaren yrkar att den yngsta döms till vård.

Maria, Angelina och Krestina Chatjaturjan har erkänt att de dödade sin sovande far Michail Chatjaturjan med kniv, hammare och pepparsprej.

Samtidigt vittnade de om åratal av misshandel och sexuellt utnyttjande. Åtalsskriften visar att fadern i praktiken hållit systrarna fångna i hemmet och utsatt dem för tortyrliknande våld.

Hävdar självförsvar

Enligt systrarnas advokater handlar fallet om självförsvar och därför borde alla åtal förkastas.

Enligt rysk lag kräver inte självförsvar nödvändigtvis ett akut hot. Det kan också vara fråga om att stoppa ett brott som pågått länge, som till exempel en kidnappning.

I vintras tog fallet en oväntad vändning då åklagaren meddelade att han vill lägga ned åtalen mot systrarna och avskriva händelsen som självförsvar. Han konstaterade att systrarna reagerat defensivt efter att ha utsatts för våld, övergrepp och förnedring.

Men utredarna höll fast vid mordåtalet och i juli i år ändrade åklagaren på nytt sin inställning och ställde sig bakom mordåtalet.

Väcker medlidande

Systrarnas öde har fått stor uppmärksamhet i Ryssland och deras tragiska liv har väckt stor sympati bland många ryssar. Flera demonstrationer och namninsamlingar har arrangerats för att stöda deras sak.

Fallet har också belyst problemen med våld i hemmet i Ryssland. Ryska myndigheter och politiker har anklagats för att inte ta problemet på allvar.

I samband med en lagändring 2017 avkriminaliserades våld i hemmet för förstagångsförövare, som numera endast riskerar böter eller högst två veckors fängelse.

Arbetet med att förnya och skärpa lagen på nytt uppges pågå, men parlamentet har hittills inte behandlat frågan trots att förslaget lades fram under hösten 2019.

Inställningen till familjevåld i Ryssland är ofta konservativ. Under coronanedstängningen i våras uppmanade till exempel en biskop i landets mäktiga ortodoxa kyrka kvinnor att undvika konflikter genom att låta bli att kritisera sina män.

– Jag har fått frågor om hur man ska visa lydnad till sin make. Till en början ska du sluta kritisera honom, sade biskop Panteleimon som leder den ortodoxa kyrkans välgörenhetsorganisation.

Polisen ingriper sällan

Polisen i Ryssland är ofta ovillig att ingripa mot personer som misshandlar sin familj. Det verkar också gälla i fallet hos familjen Chatjaturjan.

Systrarnas mamma, som också misshandlats av pappan, hade kontaktat polisen flera år tidigare. Det hade också familjens grannar gjort. Men polisen verkar inte ha reagerat på anmälningarna.

Vid tiden kring mordet bodde mamman inte längre med resten av familjen och systrarna fick inte vara i kontakt med henne.

Rättegången kommer sannolikt att hållas bakom stängda dörrar eftersom domstolen kommer att behandla de sexuella övergrepp som systrarna utsatts för.

Källor: BBC, Meduza, Moscow Times, AFP, SR