Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Efter skandaler och förseningar är Olympiastadion klarrenoverad - "Det finns inga mysterier här"

Från 2020
En sida av Olympiastadion med blå himmel.
Bildtext På fredagen blev renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors officiellt klar.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Olympiastadion är nu klarrenoverad, och de sista inspektionerna gjordes under fredagen. Själva renoveringen har varit föremål för flera skandaler. Budgeten och tidtabellen sprack och byggarbetare vittnade om uteblivna löner och dödshot från arbetsgivaren. "Här fanns inga mysteriet", säger Aulis Toivonen, projektchef vid Helsingfors stad.

- Jag är nog nöjd. Jag har själv varit inblandad i det här projektet i 11 år, och nu har vi nått mållinjen, säger Toivonen.

Några små reparationer kvarstår ännu, men Olympiastadion passerade de sista inspektionerna på fredagen.

Toivonen var själv inte till stadion under fredagen. Inspektionerna handlade främst om pappersarbete, säger han.

Byggets tidtabell och budget sprack, och byggarbetare har vittnat om förskräckliga arbetsförhållanden. Hur ser du nu på skandalerna?

- Visst är prislappen stor, men det har handlat om en skyddad byggnad som renoverats till marknadspris. Pengarna har inte gått till spillo. Finlands folk och alla turister kommer att vara tacksamma för att den här delen av vårt nationalarv är i så fint skick.

Angående vittnesmålen om förfärliga arbetsförhållanden säger Toivonen att "det inte finns några mysterier".

- Man har velat lyfta fram de dåliga sidorna, men när vi sedan gått igenom diverse rapporter har vi kommit fram till att alla parter handlat rätt.

Ofta brukar det vara så att när en renovering slutar så börjar följande. Men inte i fallet Olympiastadion, svarar Toivonen på frågan om nästa renovering.

- Stadions äldsta bit är tornet, som renoverades för ungefär tio år sedan, då den här grundläggande renoveringens planering började. Men jag ser inget behov att börja renovera tornets fasad just nu.

Diskussion om artikeln