Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teatrar och musikfestivaler kör igång då coronarestriktioner hävs: "Folk verkar vara i farten med en positiv inställning"

Från 2020
En man i röd t-skjorta som har en bild på vit duva och texten faces. Det är Börje Mattsson.
Bildtext – Jag undrade om några artister alls skulle vilja komma, men alla som tillfrågats har tackat ja. Så många bra band och artister ville delta att vi ordnade program på fredagen också, säger Faces festivalchef Börje Mattson.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Idag, den första augusti, blir offentliga evenemang för över 500 personer tillåtna både inom- och utomhus, förutsatt att riktlinjer för hygien och säkerhetsavstånd följs. Evenemangsarrangörer är inte sena att utnyttja möjligheten. Redan detta veckoslut arrangeras Faces Etnofestival i Karis, Aurafest i Åbo, och Esbo stadsteater har premiär med föreställningen Lehman-trilogia.

Börje Mattsson, festivalchef för Faces Etnofestival som arrangeras årligen i Raseborg, menar att läget inte går att jämföra med något annat och därför är det svårt att veta hur många besökare festivalen kommer att få.

Men enligt honom tyder reaktionerna på sociala medier på att det nog är många som kommer att besöka festivalen.

– En del är ännu försiktiga men andra har ett väldigt behov att få komma ut, dansa, röra på sig och träffa andra, säger han.

Det var länge oklart huruvida Faces alls skulle arrangeras.

– Det var ganska sent vi slutligen fatta besluten om och hur allt skulle ordnas. Det är klart att det påverkar festivalen på många sätt när förberedelserna startar mycket sent.

bokstäverna faces som skylt
Bildtext Etnofestivalen Faces arrangeras årligen i Raseborg. I år var det inte alls säkert att det alls skulle bli av.
Bild: Monica Slotte/Yle

Konceptet blir ganska annorlunda än tidigare. I år arrangeras Faces i Karis centrum, som en helt öppen festival utan staket eller inträdesbiljetter. Intresset bland artisterna har varit stort, särskilt med tanke på att festivalen i år inte kan betala arvoden för spelningarna.

– Jag undrade om några artister alls skulle vilja komma, men alla som tillfrågats har tackat ja. Först tänkte vi arrangera program bara under en dag, men så många bra band och artister ville delta så vi ordnade program på fredagen också, säger Börje Mattsson.

Det ekonomiska stödet till festivalen har i år varit minimalt, berättar Mattsson, kanske på grund av osäkerheterna kring huruvida festivalen alls skulle kunna ordnas.

Regeringen är däremot välrepresenterad på festivalen. Mattsson berättar att inte mindre än två ministrar besöker festivalen på lördagen.

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i en poesikväll med temat Black Lives Matter och Thomas Blomqvist närvarar i egenskap av jämställdhetsminister vid ett Prideevenemang på Tryckeriteatern.

En man i vit skjorta och väst står och håller händerna bakom huvudet och grinar. I bakgrunden syns ett stort diagram med börskurser.
Bildtext Pjäsen Lehman-trilogia, som handlar om den skandalomsusade banken Lehman Brothers, har premiär på Esbo stadsteater idag.
Bild: Esbo stadsteater

Premiär på Esbo stadsteater idag

Idag har Esbo stadsteater premiär med föreställningen Lehman-trilogia. Ursprungligen skulle föreställningen ha premiär i mitten av mars men precis före premiärdagen ställdes alltsammans in på grund av coronaläget.

Istället streamades generalrepetitionen för omkring 3 000 åskådare. Men teaterchef Erik Söderblom berättar att det känns jättebra att föreställningen äntligen får ha premiär för en närvarande publik.

Lehman-trilogia kommer att spela fyra gånger i augusti och fortsätter sedan under våren 2021.

Espoon Kaupunginteatterin teatterinjohtaja Erik Söderblom.
Bildtext – Vi har gått igenom alla säkerhetsåtgärder för att publiken ska kunna komma tryggt på teater, säger teaterchefen för Esbo stadsteater Erik Söderblom.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Av säkerhetsskäl är publikantalet begränsat. Läktaren rymmer 300 åskådare men bara 100 biljetter per föreställning säljs.

Vaktmästare guidar publiken till sina platser så att det blir tomt utrymme mellan åskådarna. Ansiktsmasker finns också tillgängliga för den som vill ha.

– Vi har gått igenom alla säkerhetsåtgärder noga för att publiken ska kunna komma tryggt på teater, säger Söderblom.

I stort sett är föreställningarna slutsålda, berättar Söderblom. Utgångspunkten är att teatern under hösten ska fungera så normalt som möjligt.

Teatern har också vidtagit åtgärder för att bakom scenen dela upp personalen så mycket som möjligt, och på det sättet bryta eventuella smittokedjor.

– Ju mer kontrollerade grupperna är, desto mindre är riskerna för att förlänga en smittokedja. Vår grej är att erbjuda teaterupplevelser, och göra det så normalt som möjligt men beaktande tryggheten så att folk ska slippa känna sig rädda, säger han.

Festivaler kör igång i Åbo och Vasa

Nordic Live Productions arrangerar detta veckoslut musikfestivalen Aurafest i Åbo och Vaasa festival följande veckoslut.

Promotor Tommi Mäki menar att det handlar om att skapa ett förtroende för framtiden genom att gradvis och kontrollerat öppna upp evenemangsbranschen igen och erbjuda kunderna upplevelser i en trygg miljö.

Tommi Mäki
Bildtext – Som en person som varit länge i branschen ser jag att vi bär ansvaret för att gradvis öppna verksamheten. Men absolut inte med fullstora evenemang med tiotusentals åskådare, säger Tommi Mäki, promotor vid Nordic Live Productions.
Bild: Antti Haavisto / Yle

– Biljetterna har gått åt i alldeles normal takt. I Åbo har vi en kapacitet på 4 000 besökare per dag, och i Vasa 5 000. Festivalerna kommer att vara i stort sett slutsålda, folk verkar vara i farten med en positiv inställning, säger Mäki.

Enligt Mäki är det framför allt artisterna och deras agenter som är väldigt glada över att få ordna spelningar så att de småningom kan börja förtjäna sitt uppehälle igen.

– Som en person som varit länge i branschen ser jag att vi bär ansvaret för att gradvis öppna verksamheten. Men absolut inte med fullstora evenemang med tiotusentals åskådare, säger han.

Han påminner om att utomhusrestauranger och nöjesparker varit öppna för besökare under sommaren utan att det verkar ha orsakat någon större smittospridning.

– Det är inte så stor skillnad mellan det vi gör och ett nöjesfält eller en stor utomhusservering där det kan finnas upp till tusen eller tvåtusen kunder. Det är bara fråga om att en annan bransch öppnas nu, säger Mäki.

Enligt Mäki följer branschen noga med hur läget utveckar sig. Han berättar att Nordic Live Productions har gjort reservationer för hösten för spelningar av arenastorlek.

Om läget fortsätter som nu så kommer de gradvis att förverkliga lite större planer.

Diskussion om artikeln