Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europas stora ekonomier dyker – Spanien, Frankrike och Tyskland har drabbats extra hårt

Från 2020
Flera personer drar på resväskor medan de går framåt på gata.
Bildtext Läget är dystert för Euroområdets ekonomier, och särskilt turismen i Spanien har drabbats hårt av coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Aldrig tidigare har eurozonens bruttonationalprodukt sjunkit så mycket som nu. Eurozonens ekonomi har rasat med 12,1 procent, där Spanien drabbats hårdast.

Både Frankrikes och Spaniens ekonomier har krympt kraftigt under årets andra kvartal, visar siffror som publicerades i dag.

Frankrike som är en av Europas största ekonomier backade med nästan 14 procent under det andra kvartalet, jämfört med januari–mars.

Det ekonomiska läget är ännu risigare i grannlandet Spanien, där ekonomin backade med nästan en femtedel – 18,5 procent – i jämförelse med det första kvartalet. Spanien är EU:s fjärde största ekonomi.

Såväl Frankrike som Spanien är nu inne i en recession. Andra hårt drabbade länder är Portugal och Italien, med ras på 14,1 procent respektive 12,4 procent under det andra kvartalet 2020.

I Frankrike har transport- samt hotell och restaurangsektorerna drabbats hårdast. I Spanien är det särskilt turismsektorn som är den största förloraren.

Den spanska regeringen räknar med att trenden håller i sig under resten av året, och förutspår en negativ tillväxt på omkring nio procent i år.

Igår meddelade Tyskland att landets BNP sjunkit med 10,1 procent under årets andra kvartal – vilket är det största raset sedan statistikmyndigheten började sammanställa kvartalssiffror.

Det svåraste framför

Enligt en expert nyhetsbyrån AFP talat med är raset chockerande men förståeligt med tanke på att ekonomierna i stort sett tvärbromsade för en ansenlig tid under kvartalet. Den svåra biten börjar nu, då återhämtningsåtgärderna står för dörren.

Av EU:s 27 medlemsländer har 19 länder den gemensamma eurovalutan. För hela unionens del var raset under det andra kvartalet något mindre: 11,9 procent.

EU-ledarna möts under fredagen för att diskutera hur man ska återuppbygga eurozonens ekonomi och distribueringen av återhämtningsfonden.

Källor: Reuters, AFP, AP, Sveriges Radio, Deutsche Welle

Diskussion om artikeln