Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskritiska demonstrationer kvästes fullständigt i Zimbabwe

Från 2020
Poliser sitter på ett lastbilsflak, i förgrunden två människor.
Bildtext Oppositionen och aktivister beskyller polisen för förföljelser och misshandel.
Bild: AARON UFUMELI/EPA

Demonstrationer mot Zimbabwes regering hann aldrig riktigt komma igång på fredagen. Gatorna i Bulawayo och huvudstaden Harare var öde och säkerhetsstyrkorna grep hastigt människor som försökte demonstrera.

Säkerhetsstyrkorna hade redan på torsdag drivit människor ut ur Harare och tvingat affärer att stänga, en dag innan fredagens planerade demonstration.

På fredagen var gatorna öde, militärens kontrollpunkter och patrullerande styrkor utgjorde merparten av livet i gatubilden.

Trots säkerhetsstyrkornas närvaro försökte en del av demonstranterna ändå marschera. Enligt organisatörerna skulle demonstrationen ursprungligen handla om korruption inom regeringen, men till slut riktade den sig i stället mot det styrande partiet ZANU-PF.

Polisen grep flera demonstranter, bland dem den prisbelönta författaren Tsitsi Dangarembga och det största oppositionspartiet MDC:s taleskvinna Fadzayi Mahere. Mahere är misstänkt för att ha deltagit i en olaglig sammankomst.

Regeringen avvisar kritik

President Emmerson Mnangagwa har kallat fredagens demonstration för en revolt för att störta landets demokratiskt valda regering.

Mnangagwa höll ett tal på fredag på en begravning för en av regeringens ministrar som hade avlidit i sviterna av covid-19. Mnangagwa hänvisade inte direkt till protesterna, men efterlyste sammanhållning och uppmanade landets invånare att inte ta till våld.

En man med mask och visir håller tal.
Bildtext President Mnangagwa beskyller både oppositionen och USA för att försöka störta honom från makten.

Presidenten har anklagat oppositionen för att försöka utnyttja Zimbabwes svaga ekonomiska läge för att störta hans regering. Zimbabwe lider för tillfället av en rusande inflation på 700 procent, den näst högsta i världen.

För bara ett par veckor sedan greps en grävande journalist, som avslöjat korruption inom regeringen, och en oppositionspolitiker, som åtalats för att ha uppviglat till våld.

President Mnangagwa har också påstått att USA finansierar protesterna mot hans regering, och kallat ambassadören Brian Nichols för "skurk". Nichols har kritiserat Zimbabwes regering för svaga tag mot korruptionen och hårda tag mot politiska motståndare.

Haltande ekonomi och coronakris

Inflationen är ur kontroll i Zimbabwe och landet har ont om utländsk valuta. Den svaga ekonomin har gjort landet särskilt utsatt för coronakrisen, som haft förödande följder för sjukvårdssystemet.

Det råder brist på medicin och sjukhuspersonalen har flera gånger strejkat. Enligt förbundet för obstetriker och gynekologer dör ofödda barn och mödrar varje dag på grund av brister i infrastrukturen.

FN:s Världslivsmedelsprogram slog tidigare i veckan larm att nästan nio miljoner zimbabwier kan lida av brist på mat i slutet av året. Det utgör 60 procent av befolkningen.

Källor: AP, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln