Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s Fauci "försiktigt optimistisk" till ett coronavaccin i slutet av året eller början av 2021

Från 2020
En man med mask på.
Bildtext Anthony Fauci tror inte USA kommer att komma långt efter andra länder, trots att Ryssland säger sig sikta på ett vaccin inom ett par veckor.
Bild: imago images/MediaPunch/All Over Press

USA:s högsta expert i frågor om smittsamma sjukdomar Anthony Fauci tror att USA kan utveckla ett fungerande coronavaccin i slutet av 2020 eller början av 2021.

I slutet av året skulle ett fungerande och säkert vaccin kunna stå klart för distribution, tror Fauci.

– Utgående ifrån allt vi sett hittills, både i djur- och människodata, känner vi oss försiktigt optimistiska att vi kommer ha ett vaccin i slutet av året och då vi inleder 2021.

Anthony Fauci är chef för den amerikanska hälsomyndigheten NIAID och hördes på fredagen av ledamöter i kongressens specialutskott, som utvärderar presidentadministrationens hantering av coronakrisen.

Normalt kan det dröja år eller decennier att utveckla ett vaccin, men enligt Fauci har ny teknik, brist på byråkrati och faktumet att människokroppen själv framkallar en kraftig immunologisk reaktion mot covid-19 försnabbat den aktuella forskningsprocessen.

Kapplöpningen om ett vaccin är hård och flera länder strävar efter att vara först ut, bland dem Kina och Ryssland. Ryssland har sagt sig sikta på att godkänna sitt vaccin i mitten augusti, något som USA:s Fauci förhåller sig skeptisk till.

– Jag hoppas verkligen kineserna och ryssarna faktiskt testar sina vaccin före de ger dem till någon.

Trots Rysslands ambitiösa tidtabell tror Fauci att USA kommer att klara sig på egen hand.

– Jag tror inte det kommer utvecklas vaccin så långt före oss att vi måste förlita oss på andra länder för att få vaccin.

Källor: NY Times, NPR

Diskussion om artikeln