Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

17-åring åtalas för att ha kapat kändisars Twitterkonton – tjänade över 100 000 dollar

Från 2020
Twitters logo på en telefonskärm.
Bildtext Åklagarna har samarbetat med den amerikanska skattemyndigheten, FBI och Secret Service för att avslöja gärningsmannen.
Bild: Olivier Douliery / AFP

Åklagare i Florida åtalade på fredagen en lokal 17-åring för att ha varit "hjärnan" bakom kapningarna av en rad kändisars Twitterkonton. Åtalet omfattar 30 punkter, bland annat bedrägeri, identitetsstöld och dataintrång.

– Han är en 17 år gammal grabb som tydligen precis hade blivit klar från high school. Men missta er inte, det här var ingen vanlig 17-åring. Det här var ett sofistikerat angrepp av en aldrig tidigare skådad omfattning, sa delstatsåklagaren Andrew Warren på en presskonferens på fredagen.

Prominenta namn som Bill Gates, Barack Obama och Joe Biden föll offer för 17-åringens angrepp, då deras Twitterkonton kapades den 15 juli och skickade ut meddelanden som bad om donationer.

Twitter har uppgett att sammanlagt 130 konton var utsatta för angrepp och meddelanden skickades från 45 av dem. Privata meddelanden lästes på 36 konton och data laddades ned från sju stycken.

Enligt åklagaren i Florida hade 17-åringen lyckats få tillgång till Twitters system genom att lura en anställd vid bolaget. Kontrollen över kändisarnas konton sålde han sedan vidare till andra personer, och använde kontrollen för att i kändisarnas namn be folk skicka pengar åt honom. Totalt kom han över 100 000 dollar.

Åtalet mot 17-åringen omfattar 30 åtalspunkter. Bland annat åtalas han för organiserat bedrägeri, kommunikationsbedrägeri, grov identitetsstöld, dataintrång och dataintrång i bedrägerisyfte.

En preliminär rättsprocess väntas äga rum i Tampa i morgon lördag, enligt Tampa Bay Times.

USA:s justitieministerium uppgav å sin sida att två andra personer också åtalas för inblandning i fallet. Det rör sig om en person i Storbritannien och en i Florida i USA.

Källor: AP, AFP, Tampa Bay Times

Diskussion om artikeln