Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ännu en barnfamilj återvände från al-Hol till Finland

Från 2020
Uppdaterad 01.08.2020 14:53.
Kvinnor och barn på fånglägret al-Hol i Syrien.
Bildtext Familjen landade på Helsingfors-Vanda flygplats på lördag morgon. Arkivbild från lägret al-Hol i Syrien.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

En finländsk mamma har återvänt till Finland från lägret al-Hol i Syrien. Med sig har hon sina barn. Familjen landade på Helsingfors-Vanda flygplats på lördag morgon.

Mamman hade hjälpt sina barn ta sig bort från lägret själva. De hade vistats i Turkiet en längre tid innan återkomsten till Finland.

Enligt Utrikesministeriets uppgifter hjälpte inte de finska myndigheterna familjen i flykten från lägret. Myndigheterna ska inte heller ha bistått familjen i att ta sig över gränsen från Syrien till Turkiet.

Familjen hade sökt sig till den finska ambassaden i Ankara. Ambassaden godkände familjens resedokument och Utrikesministeriet samt de turkiska myndigheterna hjälpte dem med researrangemangen så att de kunde ta sig tillbaka till Finland.

Kvinnan har åtminstone två barn som är mindre än tio år gamla. Utrikesministeriet vill varken avslöja barnens exakta ålder eller hur många de är.

Utrikesministeriet förtydligar inte heller hur många finländska mammor och barn som fortfarande finns på lägret al-Hol.

Ursprungligen fanns där åtminstone 11 finländska kvinnor och ungefär 30 barn. Åtminstone fyra kvinnor och 11 barn har återvänt till Finland.

Fånglägret i al-Hol

Al-Hol är ett fångläger i Syrien där tusentals människor bor i tält. Lägret är beläget i ett område som tidigare ockuperats av terrororganisationen IS.

Finländska IS-medlemmars anhöriga har varit fångar på lägret i en egen, sluten avdelning.

Deras återkomst till Finland har gett upphov till en eldfängd politisk debatt som dessutom försvårats av coronakrisen. Redan innan coronakrisen har finska skyddspolisen Supo bedömt att kvinnorna och barnen kan utgöra ett säkerhetshot.

När kvinnan och hennes barn anlände togs de emot av representanter från Centralkriminalpolisen, Östra Nylands polisinrättning och social- och krisjouren i Vanda.

Man kommer först att kunna tala med kvinnan ordentligt om två veckor, när hon suttit sin hemkarantän till slut.

Precis som med kvinnorna som tidigare återvänt till Finland har CKP börjat en utredning för att ta reda på om kvinnan gjort sig skyldig till, bevittnat eller varit offer för brott.

Om det finns skäl att misstänka brott kommer förundersökning att inledas. För tillfället har ingen som återvänt från al-Hol blivit mål för en förundersökning.

Det går inte heller att gripa eller arrestera någon utan konkreta misstankar om brott.

Barnen ska få en normal vardag så snabbt som möjligt

Varken polisen, Inrikesministeriet eller Social- och hälsovårdsministeriet vill kommentera om barnen placerats i program för avradikalisering.

Det finns inte heller någon information om barnen omhändertagits. Barnskyddsuppgifter förblir konfidentiella. Det har ändå gjorts barnskyddsanmälningar om alla finländska barn från al-Hol.

Att ett barn befunnit sig eller fötts i en krigszon räcker som orsak för barnskyddsanmälan.

Social- och krisjouren i Vanda gör i första hand en bedömning om barnens situation när de anländer till flygplatsen. Allmän praxis är att barnen inte separeras från sina föräldrar förutsatt att det skulle vara fördelaktigt för barnets mående.

Myndigheterna strävar efter att barnen ska få återvända till en normal vardag så snabbt som möjligt. I vissa fall kan anpassningsprocessen vara lång, i andra fall går den snabbare.

Man strävar också till att skydda barnens rätt till privatliv.

Källa: Yle Uutiset, Utrikesministeriet