Bästa hemknuten i Svenskfinland: Nedervetil
Nedervetil ligger vackert beläget i Perho ådal och är hemort för solskensfolket. Nedervetil är en av kandidaterna till titeln Bästa hemknuten i Svenskfinland.
Nedervetil består av ett flertal byar och har knappa tvåtusen invånare. Orten har långa anor och var tills 1969 en egen kommun. I dag hör Nedervetil till Kronoby.
Humor och en kännspak dialekt
Invånarna kallas ofta för solskensfolket och är kända just för sin humor och sin kännspaka dialekt som saknar genus och skillnad mellan en och ett.
Visst stämmer det att Nedervetilborna är ett solskensfolk, intygar Ole Gustafsson och Torbjörn Ahlskog.
- Humorn är viktigt och genomsyrar allt. Man ska ta oss på allvar, men inte alltid, säger Torbjörn Ahlskog och skrattar.
Päivi Cainberg och Anette Skog som båda är inflyttade på orten håller med. Den som flyttar till Nedervetil kan vänta sig ett varmt mottagande.
- Jag märkte direkt att det här är ett trevligt folk, det är enkelt att ha att göra med Nedervetilborna och man blir hjärtligt välkomnad, säger Päivi Cainberg.
Här arbeitar man i laag
Humor, glädje och byaanda, vill Cainberg lyfta fram som sin hemorts ledord. Här arbeitar man i laag och Nedervetilborna är ivriga föreningsmänniskor. Till exempel kring idrottsföreningen Myran har Nedervetilborna gemensamt slutit upp.
- Det är ju inte bara fotboll, utan det är roligt att gå på match och umgås. Det är anmärkningsvärt att 1549 personer gick på hemmamatch förra sommaren när Myran spelade mot HJK, det är nästan alla Nedervetilbor, säger Ole Gustafsson.
Nedervetil har en fin sportplan där man också håller större tävlingar. Härom veckan ordnade man talko vid idrottsplan och alla, från de yngsta till de äldsta, hjälptes och att röja sly så att den vackra ån syns för den som kör genom Murick.
- De yngsta släpade sly och de äldre sågade. Vi arbetar tillsammans och har roligt, det är inte betungande att delta i talko. Vi jobbar för vårt gemensamma bästa, säger Cainberg.
Servicen finns i Murick
Servicen är koncentrerad till byn Murick och där finns det mesta man behöver, apotek, matbutiker, läkarmottagning, bibliotek, bilaffär, en bar med generösa öppethållningstider och en bank som både tar emot kunder och hanterar kontanter vet Ole Gustafsson berätta.
Skulle man ändå sakna något som inte finns att köpa i Nedervetil så ligger Karleby på knappa tjugo kilometers avstånd.
Just nu bygger man också ett nytt skolcentrum, Soldalen, med lågstadieskola och daghem, servicehem, simstrand och idrottsplan alldeles intill.
- Den här platsen blir byns hjärta, här ska alla generationer samlas, äsger Cainberg.
Bondstugorna fylls med liv
Päivi Cainberg bor i Viitavesi som ligger strax intill Kaustby. När hon flyttade till byn för tjugo år sedan stod många hus tomma. Nu fylls de gamla bondstugorna åter med liv och rörelse och en levande tvåspråkighet.
- Många nya familjer har flyttat in, också sådana som inte har någon tidigare koppling till Nedervetil. Många finskspråkiga inflyttare sätter också sina barn i svenskspråkig skola, säger Cainberg.
Kullar, dalar och åsar
Vad är det då som man inte ska missa när man besöker Nedervetil? Päivi Cainberg tipsar om paddling i vacker natur kring Haavisto och Storträsket.
Ole Gustafsson säger att man inte ska missa Nedervetil kyrka, en vacker träkyrka från 1753 där Anders Chydenius verkade. Hembygdsgården på Klockarbacken är en annan pärla som man inte ska missa.
- Kör runt och se dig omkring i omgivningarna runt den vackra, fiskrika ån, säger Gustafsson.
Torbjörn Ahlskog säger att Nedervetil har en speciell natur, med kuperande och omväxlande terräng med många backar, åsar, sjöar, åar och bäckar. Päivi Cainberg säger att det också är vackert att cykla längs skogsvägar.
I Gillestugan samlas ungdomar och där hålls fester och teaterföreställningar. I Seljes kan man delta i triatlontävling den sista onsdagen i juli varje år och varje sommar firar man Nedervetilveckan som pågår i hela nio dagar.
Då utser man också årets gårrflicko eller gårrpåitsi, en Nedervetilbo som utmärkt sig alldeles speciellt. I år utsågs motorsågsskulptören Ulla Haglund till årets gårrflicko.
I september kan man delta i Nedervetilloppet på cykel och på vintern hålls motsvarande lopp för skidåkare.
Svenskfinlands norra utpost
Torbjörn Ahlskog var borta från hembyn i trettio år innan han flyttade tillbaka. Det han uppskattar allra mest med Nedervetil är folket som han beskriver som öppna och mottagande.
- Vi är inga knutpatrioter. Nedervetil ligger på språkgränsen och är Svenkfinlands sista utpost norrut. Här har alltid rört sig folk utifrån, kanske är det därför vi har ett så öppet sinne, säger Ahlskog.