Första kärnreaktorn på Arabiska halvön är i gång – Förenade Arabemiraten ska få en fjärdedel av sin energi från kärnkraft
Den första kärnreaktorn i Barakah är bara i testbruk, men när alla fyra reaktorer jobbar ska de minska koldioxidutsläppen med miljontals ton.
Arabvärlden har inte mycket kärnkraft att visa upp. Några forskningsreaktorer och några planerade anläggningar.
Och nu finns också Barakah.
I Barakah i Förenade Arabemiraten finns från och med lördagen en reaktor som testkörs medan tre andra står i närheten och snart tas i bruk.
Åtminstone den första reaktorn kan kopplas till elnätet senare i år.
När alla fyra reaktorer är i drift ska de ha en effekt på upp till 5 600 megawatt och stå för en fjärdedel av landets energi.
Det leder till ungefär 21 miljoner ton mindre koldioxidutsläpp per år.
Känslig energipolitik
Hittills har oljelandet Förenade Arabemiraten och dess 10 miljoner invånare använt främst gas- och solenergi.
Reaktorerna i Barakah har en prislapp på ungefär 22,4 miljarder amerikanska dollar.
Inga andra reaktorer finns i närheten ännu, men flera är på väg. Grannlandet Saudiarabien har planer på 16 nya reaktorer, även om det är osäkert om alla byggs.
Enligt Förenade Arabemiraten är kraftverket byggt enligt de högsta säkerhetsnormerna, men det lugnar inte alla.
Det som oroar omvärlden en del är att området är oroligt. Kraftverket finns vid Persiska vikens strand. Flera fartyg vägrar åka där utan militäreskort och Iran på andra sidan viken har ett lite spänt förhållande till USA för tillfället.
Energipolitiken är känslig, som ett exempel kan nämnas drönarattacken mot Saudi Aramcos oljeanläggning i grannlandet Saudiarabien år 2019.