Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenska Yle i skärgården: Matturné, slow-tv och kusten runt i radio

Från 2020
Båthus vid stranden.
Bildtext Båthus i Hyppeis.
Bild: YLE/ Linus Hoffman

Den här veckan bjuder Svenska Yle på mängder av innehåll med skärgårdstema. Bänka dig framför äkta slow-tv från yttre skärgården, följ med Närmatsduons skärgårdsäventyr eller sätt din fyrkännedom på prov!

Micke Björklunds matresa i Åbolands skärgård

På måndag den 3 augusti hoppar kocken Micke Björklund i båten och tar sig ut på Skärgårdshavet. Tillsammans med Matias Jungar ska han ta sig från ö till ö och smaka på de bästa råvarorna skärgårdsskafferiet har att erbjuda. Närmatsduon står inför en utmaning: I fem dagar får de endast mat som är producerad inom en radie på 50 kilometer från ön Gullkrona. Du kan följa med Mickes och Matias matäventyr i skärgården timme för timme på Svenska Yles webb, i Yle Vega och via Yle Åboland på sociala medier.

Matias Jungar och Micke Björklund håller om varandra.
Bildtext Matias Jungar och Micke Björklund ska leva fem dagar endast på närproducerade råvaror.
Bild: Yle/ Mikael Crawford

Slow-tv från M/S Baldur

Är semestern slut och du längtar till skärgård och guppande hav? Den här veckan bjuder vi på timtal av vackra, somriga vyer från Skärgårdshavet. Förbindelsebåten M/S Baldur tar dig med ut på det blå från måndag till söndag. Rutten går från Pärnäs i Nagu till Utö, via Berghamn, Nötö, Aspö och Jurmo. Kamera och strömning: Meritie.

Hav från färja
Bildtext M/S Baldur tar varje dag ut dig på en tur och bjuder på slow-tv från Skärgårdshavets yttersta vidder.
Bild: Yle/ Nora Engström

Kusten runt i radio!

Under veckans gång bjuder radioprogrammet Sommar i Svenskfinland på inslag från skärgården längs med hela den finlandssvenska kusten, från Östnyland till Österbotten.

Svenska Yle live: Chatta med Micke Björklund om fiskrökning

På onsdag bjuder vi på en kväll med Micke Björklund i fiskrökningstecken. Micke värmer rökugnen tillsammans med Stefan Mickelsson och Matias Jungar. Du som följer med streamen kan också ställa frågor i chatten.

Rökt fisk.
Bildtext På onsdag röker Micke och Matias fisk under ledning av experten Stefan Mickelsson.
Bild: Marcus Nordström

Yle Vegas lördag: direktsändning från Nagu

På veckoslutet kan du följa med Yle Vegas utesändning från Nagu kl. 10–13. Då följer vi bland annat med Närmatsduon Micke Björklund och Matias Jungar som förbereder inför finalmiddagen efter sin matresa i den Åboländska skärgården.

Knepiga quiz för dig som tror du har koll!

Ser du sjökort när du blundar och kan rabbla upp alla kuststationer i sömnen? Då ska det nog gå bra för dig i våra lekfulla quiz den här veckan. I Svenska Yles fyrtest gäller det att pricka rätt och hitta fyröarna på kartan med möjligast liten marginal för att komma vidare i spelet. Senare i veckan utmanar vi dig att känna igen kända öar längs med kusten, endast utgående från öns konturer. Lycka till!

Diskussion om artikeln