Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 30 personer sjuka efter coronautbrott på Hurtigruten-fartyg – Tromsø kommun: Vi har inte fått kontakt med alla passagerare

Från 2020
Bild på svart, rött, vitt kryssningsfartyg i hamn. I bakgrunden syns berg.
Bildtext Fartyget i hamnen i Tromsø. Samtliga i besättningen har isolerats på fartyget där de ska vara i karantän i två veckor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronafallen på Hurtigruten-fartyget MS Roald Amundsen ökar, och ifall fler visar sig vara smittade kan klusterutbrottet vara det största i Norge sedan pandemin bröt ut.

Hittills har 36 personer bekräftats vara smittade, och fyra besättningsmedlemmar vårdas på sjukhus i Tromsø.

Totalt är 69 norska kommuner drabbade, och koncernchefen för såväl Hurtigruten som Tromsø kommun meddelade under en gemensam presskonferens att man under lördagen inte ännu fått tag på alla passagerare.

Fortfarande är det 20 passagerare av totalt 177 som man inte fått tag på, men man misstänker att antalet personer som är ovetande om att de borde vara i karantän kan vara ännu större.

Av de smittade har 31 personer inte haft några symtom hittills. 33 av dem är från Filippinerna, två från Tyskland och en från Norge.

Det norska folkhälsoinstitutet ber nu att alla som varit ombord på kryssningsfartyget mellan 17.7 och 31.7 tar kontakt.

– Smitta på den här typen av kryssningsfartyg är allvarligt, och vi jobbar med att säkra att alla passagerare och besättning kommer i kontakt med hälsotjänsterna, skiver Line Vold på folkhälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

''Chockerande''

Tromsøs kommunordförande Gunnar Wilhelmsen ställer sig kritisk till rederiets hantering av smittsituationen på fartyget, och menar att passagerarna borde ha blivit informerade och försatta i karantän - före fartyget lade till i Tromsø.

Också andra politiker kritiserar rederiets hantering av situationen, och ifrågasätter dess rutiner vad gäller exempelvis hygien.

Troms läns stortingsrepresentant Kent Gudmundsen säger sig vara chockerad, särskilt över att så många i besättningen har smittats.

– Utgående från det jag läst i medierna är det tydligt att Hurtigruten haft tydliga brister i sina rutiner. De har inte varit tillräckligt förberedda på hur de ska sätta sina fartyg i trafik under en global pandemi, säger Gudmundsen i en intervju för tidningen VG.

Rederiet samarbetar nu med myndigheter för att spåra passagerare som varit ombord på fartygets avgångar den 17 och 24 juli.

Totalt 337 har rest med kryssningsfartyget

Det var i onsdags som rederiet fick kännedom om att en person som rest med kryssningsfartyget till Svalbard testats positivt för coronaviruset, och i går framgick det att en fyra i besättningen på testat positivt för covid-19, varpå hela besättningen försattes i karantän på fartyget.

Hurtigrutens ledning säger till sitt försvar att flera av dem som nu konstaterats vara smittade isolerades på fartyget för flera dagar sedan, trots att de inte då hade några symtom. Rederiet står också fast vid att man gjort allt i dess makt.

Trots att man visste om att en smittad person vistats ombord meddelades inte passagerarna om det förrän de lämnat fartyget.

Alla passagerare hade lämnat fartyget då coronafallen kom till kommunöverläkarens kännedom. De ska trots det nu sitta i karantän, meddelade Tromsø kommun i går.

Totalt har 337 personer rest med fartyget, som anlöpte Tromsø i fredags. Myndigheterna fick beskedet om utbrottet på fredag dag. 177 av dem är passagerare, och 160 personer ingår i besättningen.

Källor: NRK, VG

Diskussion om artikeln