Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstration mot tyska coronarestriktioner i Berlin – missnöje, misstro och konspirationsteorier

Från 2020
Bild på folkmassa där någon håller upp en vit banderoll där det står frihetsdagen på tyska.
Bildtext ''Frihetens dag'' ordnades av konspirationsteoretiker och sådana som tröttnat på regeringens coronaåtgärder.
Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

En demonstration mot Tysklands coronarestriktioner samlade omkring 20 000 personer - flera av dem konspirationsteoretiker - i den tyska huvudstaden Berlin under lördagen.

Demonstranterna anser att restriktionerna, bland annat rekommendationen om att bära ansiktsmask, inskränker på deras rättigheter och frihet.

En del av demonstranterna tillhör ytterhögern, och andra är konspirationsteoretiker som anser att coronaviruset inte finns. Men också personer som helt enkelt motsätter sig regeringens åtgärder deltog.

– Det är ren taktik från regeringens håll. Jag ser ingen fara med viruset. Jag vet ingen som är sjuk längre, sa deltagaren Iris Bitzenmeier till nyhetsbyrån AFP.

En annan demonstrant, Anna-Maria Wetzel, delade Bitzenmeiers åsikt.

– Människor som inte upplyser sig - till skillnad från oss - fortsätter att tro på det regeringen säger. De fastnar i rädslan som regeringen skapar hos oss, och den rädslan försvagar immunförsvaret.

Person håller upp vit bok mot polis i kravallutrustning.
Bildtext En man håller upp Tysklands grundlag mot kravallpoliser. Poliserna valde senare att skingra demonstranterna, eftersom de inte håll sig till rådande coronaregler.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Arrangörerna hade meddelat att över 500 000 kommer delta i demonstrationen som gick under namnet ''Frihetens dag'', men demonstrationen blev ändå mycket mindre än så.

Demonstranterna höll upp skyltar med budskap som ''Corona, falskt alarm'' och ''Vi tvingas bära munkorg''.

Flera av dem motsätter sig planerna på coronavaccin, och menar att coronapandemin är den största konspirationen någonsin.

Demonstrationen gick ändå rätt så fredligt till, men näst intill ingen bar munskydd eller höll sig till rekommendationen om att hålla 1,5 meter avstånd till andra.

– Vi kräver att återgå till demokrati. Bort med de här lagarna vi tvingas lyda under, bort med maskerna som gör oss till slavar, sa en kvinna.

''Covidioter''

Tyskland hör inte till Europas värst drabbade länder, men antalet nya fall har under den senaste tiden börjat öka. I fredags registrerades fler än 900 nya covid-19-fall, och nio dödsfall.

Flera politiker fördömde därför demonstrationen med anledning av landets coronaläge och kallade den för ansvarslös. Hälsominister Jens Spahn kommenterade demonstrationen på Twitter:

– Demonstrationer ska också vara möjliga i tider av coronavirus, men inte på det här sättet. Avstånd, hygienregler och masker skyddar oss alla, vi ska respektera varandra, skrev han.

Socialdemokraten Saskia Esken kallade å sin sida demonstranterna för covidioter.

– Inga avstånd, inga masker. De riskerar inte bara vår hälsa utan också den framgång vi hittills haft i kampen mot pandemin, samt vår ekonomiska återhämtning, utbildning och vårt samhälle, skrev hon på Twitter.

Obligatoriska ansiktsskydd

I Tyskland är det obligatoriskt att bära ansiktsskydd i affärer och i kollektivtrafiken.

Det är också obligatoriskt att testa sig för covid-19 då man återvänder från ett land Tyskland klassar som högriskland.

Dessutom gäller regler om att hålla ett fysiskt avstånd på 1,5 meter till andra människor.

Över 210 000 fall av covid-19 har registrerats i Tyskland sedan pandemin bröt ut, och över 9 000 personer har dött till följd av viruset.

Källor: AFP, BBC, Deutsche Welle

Diskussion om artikeln