Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s Mika Salminen: Mycket sannolikt att ansiktsskydd rekommenderas på offentliga platser – beslut fattas i början av veckan

Från 2020
Uppdaterad 03.08.2020 11:40.
Kvinna shoppar med ansiktsskydd på sig.
Bildtext Ansiktsskyddsrekommendationen skulle gälla offentliga platser och kollektiv trafik.

Kommer Institutet för hälsa och välfärd THL att rekommendera ansiktsskydd på offentliga platser? Mycket möjligt, menar Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid THL.

Till Yle säger Salminen att frågan kommer att diskuteras och att beslut sannolikt även fattas genast i början av veckan.

Rekommendationen skulle gälla kollektivtrafik och offentliga platser.

Rekommendationen av användning av ansiktsskydd skulle vara ett sätt att hindra spridningen av coronaviruset. Under sommaren har THL sett att användningen av ansiktsskydd skulle löna sig, uppger Salminen.

- Det här eftersom hösten är på kommande och semestrarna håller på att ta slut. Sakerna som saktade ner virusets spridning på våren är delvis borta. Det här gör att vi måste överväga nya metoder, säger han.

Salminen vill ändå påminna att THL redan i nuläget rekommenderar användningen av ansiktsskydd. En ny rekommendation skulle skärpa den rådande rekommendationen.

En eventuell andra våg

Salminen tar inte ställning till om THL tänker be regeringen att rekommendera användningen av ansiktsskydd.

De finska coronasiffrorna har inte stigit på ett sätt som väcker oro, berättar Salminen. Det rådande smittoläget i världen och en eventuell andra våg påverkar om det blir aktuellt med en ny rekommendation.

Salminen menar också att det skulle löna sig att grunda en hälsocentral på Helsingfors-Vanda flygplats.

I slutet av maj publicerade Social- och hälsovårdsministeriet en utredning enligt vilken ansiktsskydd inte skyddar mot coronaviruset och inte dämpar virusspridningen.

Utredningen har sedan dess kritiserats på flera håll, av både forskare och läkare.

Källor: Yle Uutiset