Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Språkbadsskolan i Jakobstad är redo för inflyttning: "Få lärare i Finland har jobbat i en sådan här inlärningsmiljö"

Från 2020
Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bildtext Rektor Kristiina Hellstrand.
Bild: Yle/Mikaela Löv

En skola utan en enda pulpet men med donitspallar att sitta på. En skola med heltäckningsmattor där man tar av sig skorna vid dörren. Här finns få väggar, men små kupéer eller kojor där man kan dra sig undan för att studera ostört. - Det här är dagens och framtidens inlärningsmiljö, säger rektor Kristiina Hellstrand.

Språkbadet startades i Jakobstad redan 1992 och blev en egen skola år 2003. I höst får de 420 eleverna och personalen för första gången flytta in i en helt ny skola anpassad efter deras behov. Efter flera flyttar och år av problem med inomhusluften.

- Vår dröm har varit att få ändamålsenliga utrymmen med bra akustik och fungerande teknik. Nu har vi fått allt det här, det är fräscht, vackert och hemtrevligt, säger Kristiina Hellstrand.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bildtext Entrén till den nya Språkbadsskolan.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Ett eget hembo

Den nya Språkbadsskolan ser inte riktigt ut som en traditionell skola. Man kommer in i entrén och tar av sig skor och jacka. Sen går man upp för trappan, som även fungerar som samlingssal och bio, till sitt eget hembo där man hänger av sig ryggsäcken.

Eleven kommer till sitt eget utrymme i skolan, den plats där man ska träffa sin lärare.

Skolan består av mindre undervisningsrum och större klassrum som saknar väggar, men det finns sittgrupper, bord och stolar och ljudisolerande draperier att skärma av rummet med. Det finns inte en enda traditionell pulpet, inredningen påminner mera om en läsesal eller ett sällskapsrum.

- Vi har inte en enda pulpet. Många har ifrågasatt om man kan gå i skola utan en egen pulpet, men tryggheten eller auktoriteten sitter inte i pulpeten, säger Hellstand.

Inte heller lärarna har några skrivbord utan i stället en flyttbar hurts med några lådor.

Det finns inget lärarrum heller, men ett personalrum där man kan hålla paus och diskutera. Det finns en kopieringsmaskin, men inga skrivbord.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Hela skolan används som inlärningsmiljö

Kristiina Hellstrand berättar att tanken är att man använder hela skolan i undervisningen. Hennes förhoppning är att miljön ska locka fram barnens lust att lära sig och forska.

I de stora undervisningsrummen finns en liten kupé, eller koja, där man kan jobba ostört. Man kan också lägga sig på golvet eller sitta på munkformade pallar som finns utplacerade här och där.

Kristiina Hellstrand säger att Språkbadsskolan redan tidigare försökt att ta bort så många väggar som möjligt, öppnat dörrar och jobbat tillsammans. Det här är viktigt i en skola där man språkbadar i både finska och svenska, att kommunicera och lära av varandra.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ta fasta på lusten att lära

Skolan är färgsatt med naturnära färger och träytor. För att få en bra akustik har många golvytor heltäckningsmattor och även lamporna är ljudabsorberande. Det är en kreativ miljö och Kristiina Hellstrand säger att i dagens pedagogik tar man fasta på barnens egen kreativitet och lust att lära.

- Man talar om fenomenbaserad pedagogik och då behövs det en duktig pedagog som lockar fram barnens idéer. Vi följer naturligtvis läroplanen men pedagogen knyter samman barnens nyfikenhet med inlärningsmålen, säger Hellstrand.

Korvstoppningspedagogiken är passé säger Hellstrand.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bildtext Undervisningsrum i Språkbadsskolan.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Lära känna sig själv och hur man lär sig bäst

Visst har Hellstrand fått kritiska frågor, som om barnen bara kommer att rusa runt och inte lära sig något i den nya skolan. Men Hellstrand säger att en vuxen alltid är en trygg vuxen, även i en modern inlärningsmiljö.

Att man kan dra sig undan för att studera i den lilla kojan, jobba med hörlurar eller sitta på golvet när man gör sina uppgifter är en del av dagens pedagogik.

- I dag får eleverna lära känna sig själva och ta reda på hur de lär sig bäst. Det handlar om självkännedom och det tror jag bär frukt sen i vuxenlivet, säger Hellstrand.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Pedagogiken sitter inte i väggarna

Men vad säger lärarna då? Hellstrand säger att skolans utformning vuxit fram under en lång tid, men det känns det spännande inför skolstarten.

- Visst har någon ur personalen varit lite skeptisk, det här är ju inte den skola man är van vid. Men alla är öppna och vi vet att vi kommer att klara omställingen.

Hellstrand säger att Språkbadsskolans lärare och elever har klarat många flyttar och dåliga miljöer tidigare.

- Vi har redan visat att pedagogiken inte sitter i väggarna. Och nu har vi dessutom fina, friska väggar, frisk luft och en vacker miljö, säger Hellstrand.

Språkbadsskolan i Jakobstad.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Rostig fasad väcker diskussioner

Fasaden på Språkbadsskolan består av cortenstålsplattor med motiv från skärgården och skogen. Plattorna ska rosta och fasaden har redan blivit föremål för en bred diskussion.

Kristiina Hellstrand tycker att fasaden avspeglar den moderna interiören och binder ihop ute och inne.

Gården är också en del av inlärningsmiljön med odlingslådor, bärbuskar, gräsmatta, spångar att balansera på och musikleksaker. Tanken är att också undervisa i utemiljö.

Nu gäller det bara att bära in drygt 500 bananlådor undervisningsmaterial, instrument och annat lösöre. Sen är man redo för skolstart.

- Den 13 augusti tar vi emot de första barnen. Det är mycket spännande, säger Kristiina Hellstrand.

Diskussion om artikeln