Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Relationen mellan Estland och Finland är en bortförklaring – Estlands ambassadör blandade sig i inrikespolitiken

Från 2020
Grafik. Till vänster syns statsministrarna Sanna Marin och Jüri Ratas som skakar hand. Till höger syns redaktör Gustaf Antell samt ett citattecken.
Bildtext Statsminister Sanna Marins besökte premiärminister Jüri Ratas i Tallinn i mitten av januari.
Bild: Yle / All Over Press

Estlands ambassadör Harri Tiido använder slutet av sin karriär till att kritisera sin egen regering i hårda ordalag. Helt uppriktig i sin bedömning av situationen är han nog inte, skriver Svenska Yles medarbetare i Estland Gustaf Antell.

Veterandiplomaten Harri Tiido har avgått som Estlands ambassadör i Finland i förtid. Han motiverar sitt beslut på ett koncist sätt:

– Eftersom regeringen inte tänker avgå, tänkte jag att det är bäst att jag gör det, säger han i en intervju med Svenska Yles Patrick Holmström.

Men när han säger att relationerna mellan Estland och Finland har försämrats, och att det beror på att det högerpopulistiska partiet Ekre är med i Estlands regering, förenklar och överdriver han.

Knappast av misstag.

Vem är Harri Tiido?

Harri Tiidos karriär kan kort delas i två delar. Fram till 2000 jobbade han som journalist och sedan dess på Estlands utrikesministerium.

Han har varit Natoambassadör, ambassadör i Afghanistan (placeringsort Tallinn), diplomat vid Estlands ständiga representation i EU, ambassadör i Polen och nu två år i Finland.

Kort sagt så har han haft viktiga diplomatuppdrag på inflytelserika poster.

Poster där Estlands västvänliga utrikespolitik, med betoning på bästa möjliga relationer med USA, har krävt ett ihärdigt arbete för att hålla Estland och Baltikum kvar på den politiska kartan.

Tiido inte bara tror på Estlands traditionella linje, han har varit med och utformat den.

Och Estlands linje har haft ett orubbat stöd bland de etablerade politiska partierna, med ett och ett halvt undantag.

Hotet mot Tiidos livsverk

Det ena är nationalkonservativa Ekre, som är anti-EU och påminner om Sannfinländarna i sin syn på omvärlden.

Halvan är premiärminister Jüri Ratas Centerparti, som ofta utpekas som ett parti som står Ryssland för nära (en klar majoritet av Estlands ryskspråkiga befolkningen röstar på Centern).

Men sedan Ratas blev premiärminister 2016 har hans regeringar alltid följt Estlands utstakade utrikes- och säkerhetspolitiska linje.

Tiido har möjligen anledning att vara misstänksam mot en regering som styrs av Centern med Ekre som näststörsta parti, men det är för tidigt att säga att någon "skada" redan har skett.

Under våra förra regeringar hade regeringscheferna en mycket tät relation

― Harri Tiido

I praktiken är Ekres inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken marginell.

I ett försök att blidka skeptikerna gav Ratas dessutom kommandot över både försvars- och utrikesministeriet åt det minsta partiet i regeringen – Isamaa.

Liberalkonservativa Isamaa är ett parti som har varit med och utformat Estlands utrikesrelationer från tidigt 1990-tal.

Försvarsminister Jüri Luik sa till och med när han tillträdde att han motvilligt tog emot uppdraget för att se till att regeringen inte skadar försvarspolitiken.

Viktigast är att klara av att garantera en fullständig arbetsro för underrättelsetjänsten, armén och hemvärnet - institutioner som är strategiskt viktiga för den estniska staten

― Jüri Luik

Det här vet det stora antalet kunniga diplomater, politiker och tjänstemän som ansvarar för Finlands relationer med Estland.

Ekre har inte förändrat Estlands utrikes-, EU- eller Finlandspolitik på något relevant sätt.

Ett större problem än Ekre för Estland är faktiskt utrikesminister Urmas Reinsalu (Isamaa).

Flera diplomater, experter och tjänstemän jag har talat med har under året sagt att han har en tendens att krångla till det när han uttrycker sig offentligt.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu håller presskonferens.
Bildtext Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu är en erkänt duktig veteranpolitiker som ibland får det att låta som om han har lyckats lite bättre i sina möten än han kanske egentligen har.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Det har bland annat lett till att han har återgivit diskussioner med kollegor i Finland och EU i för skrytsamma ordalag.

Indirekt betyder det att kollegorna från andra länder ibland framstår i sämre dager. Det är förstås ett mindre problem än det Tiido varnar för.

Är Sanna Marin verkligen stött och vred på Estland?

Harri Tiido säger att inrikesminister Mart Helme från Ekre skadade relationen med Finland när han kallade Sanna Marins regering "läppstiftsregeringen" och sade att ett butiksbiträde hade blivit statsminister.

Men Marin verkar inte vara en person som tar så illa åt sig av en sådan kommentar. Unga kvinnor i politiken får ofta höra värre saker än så.

Marin har inte heller betett sig som en statsminister som låter ett personligt påhopp påverka hela Finlands Estlandspolitik.

Tiido säger också:

– Under våra förra regeringar hade regeringscheferna en mycket tät relation. Premiärminister Jüri Ratas och statsminister Juha Sipilä ringde ofta till varandra.

"Tiido avslutar sin karriär på ett fult sätt"

Det är mycket möjligt att Tiido har rätt, men beror det i så fall på att Ekre är ett regeringsparti? Det finns väl ett antal andra möjliga och mer trovärdiga förklaringar.

Om vi ser på reaktionerna i Estland på Tiidos uttalande i intervjun för Svenska Yle, så ser det mycket mer ut som ett inrikespolitiskt utspel.

Oppositionspartierna har unisont gett sitt stöd till Tiido och öser kritik över den sittande regeringen.

Regeringen, å sin sida, försvarar sig så gott det går.

Inrikesminister Helme säger att Tiido avslutar sin karriär på ett fult sätt.

Ovanligt är det åtminstone.

Diskussion om artikeln