Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns Kulmuni om De grönas klimatkrav: ''Hot är inte en särskilt konstruktiv metod när det gäller att nå gemensamma mål''

Från 2020
Katri Kulmuni.
Bildtext Katri Kulmuni beskyller De gröna för att hota resten av regeringen.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Meningsskiljaktigheter i klimatpolitiken skapar ständig friktion mellan De gröna och Centern i regeringen, rapporterar Yle Uutiset.

Höstens budgetberedning lär bjuda på en del meningsskiljaktigheter, särskilt vad beträffar klimatfrågor. I går publicerade Yle enkätresultat där det framgick att en klar majoritet av de gröna beslutsfattarna är redo att lämna regeringen ifall man inte lyckas fatta några konkreta klimatbeslut under höstens beredning.

Centerns ordförande Katri Kulmuni anser inte att De grönas attityd är konstruktiv.

– Hot är inte en särskilt konstruktiv metod när det gäller att föra framåt gemensamma mål. Regeringen arbetar på en mycket betydande nivå när det kommer till inhemsk förnybar energi och utveckling av teknologin, säger Kulmuni.

Kulmuni försäkrar också att allt fler klimatåtgärder görs hela tiden.

De gröna vill se nya beslut särskilt vad beträffar användningen av torv som energikälla och den stora mängd utsläpp den genererar.

Kulmuni, som kämpar för att få hålla kvar ordförandeklubban i Centerns ordförandeval i höst, anser att de beslut som redan fattats om torven är tillräckliga.

Enligt Kulmuni kommer man - i enlighet med regeringsprogrammet - lyckas nå målet att halvera användningen av torv som energikälla fram till år 2030.

– För energitorvens del kommer användningen automatiskt att minska med de åtgärder vi redan gått in för. Det centrala är hur vi ska få fram alternativa, inhemska och förnybara energiformer och utveckla ny teknik, säger Kulmuni.

De gröna vill se en konkret plan för avvecklingen av torvanvändningen, och se över de skattesubventioner som i dagsläget gäller torven.

Energibeskattningsreformen tvistefråga i budgetberedningen

De skattemässiga stöden ses över i samband med en reform för energibeskattningen. Det är planerat att ske under höstens budgetberedning, säger SDP:s vice ordförande och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari. Skinnari ingår också i ministergruppen för klimat- och energipolitik.

– Arbetsgruppens beredning av energibeskattningsreformen är fortfarande under arbete, men vad jag har förstått har arbetet framskridit väl. Regeringen kommer tillsammans att göra upp en gemensam linje för reformen under budgetberedning, säger Skinnari.

Statsministerpartiet SDP tar inte ställning till torvens öde vad beträffar skatter innan budgetberedningens förhandlingar, men Skinnari ställer sig mer förstående än vad Kulmuni gör till De grönas oro.

– Vi förstår de gröna beslutsfattarnas oro kring klimatåtgärdernas tidtabell och nödvändighet. SDP håller med om att vi inte har råd att förlora någon tid. Vi har tidigare nått gemensamma lösningar inom de fem partierna, och det tror jag också vi gör i framtiden, säger Skinnari.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att partiet är öppet för att så småningom göra sig av med torven. Vad beträffar beskattningen av torven väntar också SFP på arbetsgruppen som bereder energibeskattningsreformens linjedragning.

– Att minska på torv som energikälla är inte en fråga som borde väcka starka känslor, utan det är något som vi ska göra strukturerat och genom att ta större helheter i beaktande, sa Henriksson.

I regeringsprogrammet har partierna bundit sig till ett mål där Finland är koldioxidneutralt år 2035. Målet är ambitiöst, också på ett internationellt plan.

Hittills har regeringens åtgärder i förhållande till målet varit rätt så klena, menar ändå experter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Keskustan Kulmuni vihreiden ilmastovaatimuksista: "Uhkailu ei ole kovin rakentava keino viedä yhteisiä tavoitteita eteenpäin" skriven av Matti Koivisto. Översättning: Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln