Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SpaceX bemannade rymdfarkost har landat i havet utanför Floridas kust efter historisk resa

Från 2020
Bild på hav, på bilden syns ett större fartyg där bilden är tagen i från och en mindre snabb båt.
Bildtext Så här såg det ut när man förberedde sig på att astronauterna skulle landa i havet med hjälp av fallskärmar. Snabba båtar var på plats för att kunna ta emot dem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken är tillbaka på jorden efter två månader på den internationella rymdstationen ISS. Resan är historisk: Det är första gången någonsin ett kommersiellt bolag lyckas skicka upp människor till rymden.

Resan beställdes av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa, men genomfördes av den privata aktören SpaceX - som grundades av miljardären Elon Musk.

Klockan 21.48, finsk tid, landade astronauterna i Mexikanska golfen utanför Floridas nordvästra kust - precis som planerat. Återresan tog 21 timmar.

– Splashdown, sa kommentatorn i Nasas direktsändning, efterföljt av jubel och applåder.

Hurley och Behnken tillbringade upp till en timme i kapseln, innan SpaceX och Nasa hämtade dem med ett fartyg. Vid 23, finsk tid, kunde luckan öppnas och astronauterna lämna farkosten.

Båda gjorde tummen upp på väg till den läkargranskning de ska genomgå efter resan.

SpaceX rymdkapselCrew Dragon kopplades loss från dockstationen på ISS strax före klockan tre i går natt, natten till söndag. Senare meddelade Nasa att farkosten lagt sig i en säker bana mot jorden.

– Det svåraste var att skjuta upp oss, men det viktigaste är att få hem oss igen, sa Behnken under en avskedsceremoni innan återresan påbörjades.

Bild på två män som sitter i en rymdraket. De ler mot kameran.
Bildtext Dough Hurley och Bob Behnken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

SpaceX-raketens framgångssaga innebär att Nasa står inför en ny era. I framtiden kan rymdfärder köpas av privata aktörer.

Genom att utkontraktera rymdfärderna sparar den amerikanska staten miljarder dollar, som i sin tur kan användas på att skicka iväg astronauter till månen och Mars.

Återresan genomfördes trots att stormen Isaias härjar i närheten av landningsplatsen. Till en början övervägde Nasa att senarelägga återresan - men valde ändå att genomföra den.

Astronauterna lämnade jorden den 31 maj.

Källor: Reuters, AP, BBC, CNN

Diskussion om artikeln