Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sällsynt eldupphör mellan talibaner och afghanska regeringsstyrkor – IS tog på sig attack mot fängelse under annars lugn söndag

Från 2020
Uppdaterad 03.08.2020 10:37.
Man bär annan man som är skadad och klädd i blått.
Bildtext En man bär en skadad fånge efter söndagens attack mot ett fängelse i Jalalabad i Afghanistan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett tjugotal människor har dött i en attack mot ett fängelse i Jalalabad i östra Afghanistan på söndagen. Beväpnade män stormade fängelset och en bilbomb detonerade utanför. Samtidigt pågår ett sällsynt eldupphör mellan afghanska regeringsstyrkor och talibaner, det tredje av sitt slag sedan år 2001.

IS har tagit på sig attacken, i samband med vilken åtminstone 40 personer ska ha skadats. Skottlossningen pågick i över ett halvt dygn.

Fler än 75 fångar ska ha rymt i samband med attacken.

Fängelset inhyser 1 700 fångar, de flesta talibaner eller IS-soldater.

Händelsen kommer en dag efter att afghanska styrkor uppgav sig ha dödat en av IS lokala ledare.

Inrikesdepartementet bekräftar attacken, och säger att polis och specialstyrkor är utplacerade i området.

Bäddat för fredssamtal?

Talibanerna nekar till inblandning i attacken som kommer efter en tre dagar lång vapenvila mellan den afghanska armén och talibanrebellerna. Vapenvilan pågår över den muslimska högtiden Eid al-Adha.

Afghanistans regering uppmanade under söndagen talibanrebellerna att fortsätta eldupphöret.

– Vi hoppas att talibanerna inte längre återgår till våld, sa president Ashraf Ghanis pressekreterare Sediq Sediqqi.

Tidigare i dag släpptes hundratals talibanfångar, som en del av ett utbyte mot afghaner som hålls fångar av talibanerna.

Enligt den uppgörelsen mellan talibanerna och USA som gjordes i februari skulle fredssamtalen mellan parterna inledas i mars, förutsatt att Kabul friger omkring 5 000 fängslade talibaner i utbyte mot 1 000 regeringssoldater.

Totalt har nu drygt 4 900 talibaner frigivits, men fredssamtalen har stagnerat.

Efter det lyckade tredagars eldupphöret är det möjligt att fredssamtalen nu kan inledas på allvar, redan inom en vecka - sa president Ashraf Ghani i ett uttalande strax efter beskedet om eldupphöret.

Artikeln uppdaterades 3.8 klockan 10.37 med uppdaterade siffror vad gäller döda och skadade. Uppgiften om att stormningen av fängelset fortfarande pågår har lagts till.

Källor: Reuters, AFP, AP, Al-Jazira