Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Koldioxidläckage i Atrias fabrik i Kauhajoki – varken människor eller kossor skadades

Från 2020
Uppdaterad 03.08.2020 14:18.
Brandman och brandbil utanför kraftverket på Vasklot i Vasa.
Bildtext Södra Österbottens räddningsverk är på plats vid fabriken. Arkivbild/bildsättningsbild.
Bild: Yle/Brandman och brandbil på plats utanför kraftverket på Vasklot i Vasa.

Drygt hundra anställda vid Atrias fabrik i Kauhajoki i Södra Österbotten väntade utanför fabriken på måndag morgon efter att ett koldioxidrör gått sönder inne i fabriken. På måndag eftermiddag kan Atria meddela att produktionen kört igång och att varken människor eller djur kommit till skada.

Koldioxid läckte ut i fabriken på måndag morgon.

Ingen människa var inne i lokalen vid tidpunkten. Drygt 300 kossor är däremot inne i fabriken. Deras välmående övervakas för tillfället, säger jourhavande brandmästare Kaj Ny vid Södra Österbottens räddningsverk.

– Koldioxiden tränger ut syret i lokalen. Det syns och känns inte om du går dit, men du blir genast medvetslös, säger han.

Drygt hundra anställda väntar utanför fabriken medan situationen utreds. Kaj Ny uppskattar att de anställda kan ta sig in i fabriken om drygt en timme.

De utrymmen som personalen väntar i är säkra enligt Ny. Fabrikens inomhusutrymmen ventileras och koldioxidhalten mäts mekaniskt.

– För tillfället genomförs kontinuerliga mätaktiviteter och när det ser bra ut, kan vi börja öppna lokalerna för personalen.

De 300 kossor som är inne i fabriken väntar på att slaktas. Räddningsverket kontrollerar att koldioxidhalten inte är farlig för djuren. Kossorna är enligt Ny på en plats längre bort från läckan.

Produktionen igång igen - ingen skadades

Fabrikens produktionschef Ilpo Seppänen kan på måndag eftermiddag berätta att produktionen nu snurrar på som vanligt.

- Utrymmena var ventilerade vid 9.30 och då meddelade räddningsverket att vi kan släppa in folk och inleda produktionen, säger Seppänen.

Det söndriga röret har ersatts och personalen hade inte hunnit inleda jobbet när läckan upptäcktes.

Ingen skadades, men den person från underhållet som upptäckte läckan uppsökte arbetshälsovården för säkerhets skull. Hen har återvänt till jobbet.

Seppänen berättar att korna inte i något skede utsattes för koldioxiden och att man kontinuerligt kontrollerade förhållandena i ladugården.

Från Atria säger man att orsaken till läckan var att pressningen av en slang som var kopplad till koldioxidystemet gav efter.

Artikeln uppdaterad kl. 14.18

Diskussion om artikeln