Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Anders Weckström och Pamela Westerlund tar Cykelvasan till Borgå: “Vessö blir i alla fall bekant under en sådan här tramptur”

Från 2020
En man och en kvinna sitter på en trätrappa med varsin terrängcykel framför sig.
Bildtext Pamela Westerlund och Anders Weckström ska cykla Cykelvasan hemma på Vessö i Borgå den 15 augusti.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

94 kilometer på terrängcykel på sandvägar och skogsstigar ute på Vessö i Borgå. Det här är paret Weckström och Westerlunds variant av cykelevenemanget i Vasaloppets fotspår.

Lördagen den 15 augusti kommer Anders Weckström och Pamela Westerlund att sätta sig på sadeln till sina terrängcyklar. Klockan 10 går nämligen starten till evenemanget Hemmavasan av stapeln.

Det här är en variant av motionsloppet Cykelvasan som i normala fall ordnas mellan Sälen och Mora i Sverige.

På grund av coronaviruset är evenemanget inhiberat och istället arrangeras Hemmavasan som möjliggör att deltagarna själv kan välja var de utför loppet.

- Via en applikation som visar var vi är så kommer vi egentligen virtuellt att cykla samma sträcka som Vasaloppet, alltså 94 kilometer, säger Weckström.

En man och en kvinna cyklar på en sandväg.
Bildtext Paret är vana cyklister som bland annat besökt Gotland och Öland i Sverige för att cykla.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Paret har valt att utföra loppet i sina hemknutar på Vessö i Borgå.

- Vårt vägskäl här på Båtviksvägen kommer att fungera som vårt virtuella Sälen och sen trampar vi på hela dagen här på Vessö så att vi får ihop våra 94 kilometer, säger Westerlund.

Någon exakt rutt har paret inte planerat. Säkert är i alla fall att en stor del av loppet kommer att cyklas på sandvägar, skogsstigar och på gamla rutter av Vessörundån.

- På Vessö finns tio byar och vi kommer garanterat att cykla igenom alla byar åtminstone en gång. Några byar kanske flera gånger, beroende på hurdana rutter vi väljer, säger Westerlund.

Blåbärssoppa och kanelbullar med i ryggsäcken

Pamela Westerlund och Anders Weckström är vana cyklister som årligen åkt runt för att cykla på olika ställen. Paret har bland annat besökt Gotland och Öland.

- Vi har också cyklat i Sälen och Mora, men inte då deltagit i loppet. I år hade vi tänkt åka till Norge men nu blev det så här och då tänkte vi att vi ska satsa på det här evenemanget istället, säger Weckström.

Någon extra hård träning har paret inte behövt inför den nästan 100 kilometer långa cykelturen.

- Vi motionerar annars också ganska mycket. Den här vintern kunde man cykla hela vintern så då upptäckte vi stigar och sådant som finns här på Vessö, säger Westerlund.

En man och en kvinna står bredvid var sin terrängcykel på en sandväg.
Bildtext Terrängcykel är det som gäller för att klara av alla skogsstigar och sandvägar på Vessö.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Under loppets gång kommer applikationen att berätta när de når de olika kontrollpunkterna, från starten i Sälen till målet Mora. Vid dessa kan de bli aktuellt med lite dryck och mat - såklart i Vasaloppsanda.

- Vasaloppet är känt för sina kanelbullar och sin blåbärssoppa, så månne vi inte ska ladda upp med lite sådant inför färden, säger Westerlund.

- Arrangörerna har ju till och med skickat recept på kanelbullarna så vi kan göra dem själv, säger Weckström.

Kommer ni att ha någon hejarklack längs med vägen?

- Man får se om det finns några andra galningar som vill se det här. Säkert kommer i alla fall familjemedlemmar och titta, säger Westerlund.

Att få göra något roligt tillsammans är något Weckström ser fram emot med loppet. Westerlund instämmer och konstaterar:

- Vessö blir i alla fall bekant under en sådan här tramptur.

Anders Weckström och Pamela Westerlund tar Cykelvasan till Borgå: “Vessö blir i alla fall bekant under en sådan här tramptur”

4:02

Diskussion om artikeln