Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vice ordförande Petri Honkonen ställer upp i Centerns ordförandeval

Från 2020
Uppdaterad 03.08.2020 13:26.
Centerns ordförandekamp väntas få ett nytt namn - Petri Honkonen håller pressträff - Spela upp på Arenan

Centerns vice ordförande Petri Honkonen meddelar att han helhjärtat ger sig in i kampen om Centerns ordförandeklubba. Enligt honom är Centerns största utmaning är att få tillbaka förtroendet.

Honkonen meddelade om sitt beslut på en presskonferens på Centerns partikansli i Tölö i dag, där han redogjorde för "aktuella frågor inom Centern".

Både Finland och Centern befinner sig i en kris, sade Honkonen.

- Jag har tröttnat på att Centern inte går framåt. Vi koncentrerar oss för mycket på dagspolitiken och springer efter medierubriker.

Enligt Honkonen behöver partiet hitta tillbaka till att tro på sig själv. Det lyckas bara ifall Centern känner till vilka utmaningar som är centrala i Finland och genom att erbjuda lösningar på dem.

Partiets stöd rasade i riksdagsvalet 2019 och landade strax under 14 procent.

Vill inte ta över som finansminister

Honkonen uttryckte på måndagen sitt stöd för regeringssamarbetet.

Honkonen uppgav också vid pressträffen att han inte är intresserad av att ta över Matti Vanhanens finansministerpost.

Petri Honkonen är en 33-årig politiker från Saarijärvi i Mellersta Finland och sitter sin andra period i riksdagen. Han är filosofie magister och ämneslärare i samhällslära och historia.

Yle rapporterade i går utifrån uppgifter från flera av varandra oberoende källor, att Petri Honkonen kommer att ge sig in i kampen om att få leda Centern.

Fyra kandidater

Partiordförande Katri Kulmuni, blivande forsknings- och kulturminister Annika Saarikko och företagaren Ilkka Tiainen har tidigare meddelat att de ställer upp i ordförandevalet. Tiainen meddelade om sin kandidatur i dag.

På partimötet i september väljer Centern ordförande, vice ordförande och partisekreterare.

Nuvarande partisekreterare Riikka Pirkkalainen har meddelat att hon ställer upp för ytterligare en mandatperiod.

Partiets vice ordförande Hanna-Kaisa Heikkinen har å sin sida meddelat att hon inte ställer upp för omval. Hon är en av tre vice ordförande.

Centerns partimöte ordnas 4–6.9 i Uleåborg. Ursprungligen skulle mötet ha ordnats i juni, men flyttades med anledning av coronaviruset.

Diskussion om artikeln