Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygresenärer med symptom kan nu låta testa sig för coronavirus på Helsingfors-Vanda flygplats

Från 2020
Två personer sitter bakom en disk vid Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Hälsorådgivningen vid Helsingfors-Vanda flygplats för resenärer som misstänker sig ha smittats av coronavirus.
Bild: Eva Lamppu / Yle

Från och med i dag kan flygresenärer som uppvisar symptom på coronavirus låta testa sig för viruset vid Helsingfors-Vanda flygplats. Coronavirustestet är frivilligt och ordnas av Vanda stad och Huslab.

- En resenär som misstänker sig ha smittats före eller under sin resa, och som uppvisar symptom på coronavirus, också lindriga sådana, söker sig först till hälsorådgivningspunkten, där man sedan bedömer behovet av ett test, säger Timo Aronkytö, biträdande stadsdirektör och hälsovårdsdirektör i Vanda.

- Om ett test behövs, eskorteras hen till övre våningen i terminal två där ett testutrymme har riggats upp, tillägger Aronkytö.

Tjänsten uppdelad i två

Hälosrådgivningen är en servicedesk i korridoren mellan ankomsthallarna 2 A och 2 B i terminal två. Bakom en skärm finns personal från Huslab som intervjuar resenären och som på basis av det fattar beslut om huruvida ett test behövs.

Testfaciliteten ligger i samma terminal, men två trappor upp, i ett utrymme som vanligtvis används för kongresser. De som testas får sitt resultat inom ett dygn.

Vid rådgivningsdesken får resenärer också instruktioner om fortsatta åtgärder och vård. Skickas man till test, eller om man anlänt från ett så kallat rödlistat land, ska man inte åka kollektivt hem från flygplatsen.

Frivilligt test

Coronavirustestet är frivilligt, det vill säga alla resenärer testas inte automatiskt, säger Timo Aronkytö.

- För närvarande finns det kapacitet att testa mellan 100 och 200 resenärer per dygn, men vi kan höja kapaciteten enligt behov. Nu testar vi endast de som uppvisar symptom. Kapaciteten är tillräcklig just nu eftersom flygen är rätt få, säger Aronkytö.

Få på resande fot

Fortsättningsvis utgör flygresenärerna bara en bråkdel av den sedvanliga mängden.

På måndagsmorgonen är det lite liv på flygplatsen, åtminstone i avfärdshallen i terminal två, men en stor del av check-in-deskarna verkar vara stängda.

En taxichaufför berättar att hen just i morse körde sin första kund på fyra månader ut till flygplatsen.

Snabbtest senare i höst

Inom några månader planerar man vid Helsingfors-Vanda kunna ta i bruk också ett snabbtest för coronavirus. Det betyder att resenärer som testas får resultatet inom en halv timme.

- Vi får snabbtestmöjligheter till flygplatsen sannolikt om ett par månader och då ökar testkapaciteten ytterligare, säger Aronkytö.

Oklart angående kriterierna

Ännu i morse när tjänsten öppnades rådde oklarhet kring kriterierna för vem som testas.

Timo Aronkytö medger att testningstjänsten har riggats upp snabbt.

- När det epidemiologiska läget i världen lättade började vi planera tjänsten och den riggades upp på ett par veckor, det vill säga visst gjordes det brådskande. Men nu när vi kör i gång tjänsten så har vi helt klara instruktioner om vem vi testar, hur många vi kan testa och hur vi ökar på kapaciteten om flygtrafiken tilltar, säger Aronkytö.

Diskussion om artikeln