Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myrorna skapar korsdrag när det blir för varmt och mössen hoppas på en snörik vinter – så här har djuren haft det i sommar

Från 2020
En varg och en myrstack bredvid varandra.
Bild: Yle/Mostphotos

Många av oss människor har haft en annorlunda sommar med distansjobb och hemester. Men hur har djurens sommar sett ut?

Insekter och däggdjuren har klarat sommaren på olika sätt. Värmeböljan i början av sommaren ställde till det för vissa men naturväktarna Anders Albrecht och Hans Hästbacka konstaterar att det för många djur i själva verket är vintern som avgör hur djurens sommar blir.

Den milda vintern som på många håll i landet var både snöfattig och regnig gjorde sommaren svårare för vissa djur medan den gynnade andra.

Sommarens väder har också varit väldigt varierande med hetta, regn och fukt. Insekterna är till exempel väldigt känsliga för växlande väder.

– Det har inte varit en bra insektssommar, men helt okej, säger Anders Albrecht.

Anders Albrecht står bredvid röda blommor och med träd i bakgrund.
Bildtext Anders Albrecht säger att även för de insekter som fick en trög start i sommar finns det ännu en chans att beståndet ökar.
Bild: Yle /Melissa Haga
Hans Hästbacka poserar
Bildtext Hans Hästbacka har sett många fina djur i skogen i år.
Bild: pia abrahamsson

Däggdjuren klarar sig bättre i hetta och kyla. Och några nya virussjukdomar har de vilda djuren sluppit i alla fall, säger Hans Hästbacka.

För de stora däggdjuren var värmeböljan i början av juni jobbig, men de tacklade den genom att ligga och vila på dagarna och i stället vara aktiva på nätterna.

Det har inte varit en bra insektssommar, men helt okej

― Anders Albrecht

Myror

Myrbeståndet påverkas inte så mycket av väder och vind. Antalet är stabilt eftersom de har ett bra system i sina stackar.

Enligt Albrecht sköter de myrstackarna som om de vore höghus eller städer med egna ventilationssystem.

En mild vinter gör inget och när blir det heta sommardagar öppnar myrorna bara flera ventilationsluckor så det blir korsdrag i stacken.

Muurahainen lehden päällä
Bild: Yle/ Risto Salovaara

Fästingar

I år har fästingarna haft en bra sommar eftersom vintern var perfekt för dem. Fästingarna gillar milda vintrar eftersom de inte tål översvämningar, och ingen snö betyder inget vårflöde.

Fästing på blad.
Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se

Myggor

Till skillnad från fästingarna vill myggorna gärna ha lite blötare väder.

Efter vintern fanns det få smältvattenpölar, så myggorna uteblev nästan totalt på försommaren. Men så fort vädret blev lite blötare så kom det mera mygg.

Albrecht säger att det i norr och i Lappland, där det fanns mycket snö i vinter, varit en rekordsommar vad gäller mygg. Även Österbotten har haft mycket mygg.

Hyttynen sormella
Bild: Ragnhild Brosvik

Fjärilar

Den här sommaren har inte varit någon vidare fjärilsommar.

På grund av det torra och heta vädret i juni kläcktes det få fjärilar. Albrecht säger att fjärilarna i år är färre vid kusten men inne i landet finns det större chans att få syn på dem.

Vädret avgör hur resten av fjärilarnas sommar blir.

Det kan bli en varm sensommar och då kan en massa fjärilar kläckas som egentligen borde övervintra. Då får de istället äta upp sig och lägga ägg då löven faller.

Brun fjäril i en grön natur.
Bild: Mostphotos

Gräshoppor

Gräshoppssvärmar kan skapa invasioner runtom i världen men hos oss har vi haft lite gräshoppor i sommar.

Vanligtvis ska de kläckas och växa upp i maj–juni men i år blev de försenade på grund av värmeböljan i början av sommaren.

Gräshopporna kan inte dricka själv utan får sitt vatten ur gräset och Albrecht misstänker att det gjorde att de växte dåligt.

Först nu kan man se flera gräshoppor medan de egentligen borde finnas gott om dem före midsommar.

En grön gräshoppa på ett grönt blad
Bild: Piotr Guttmeyer

Bin

Bina har haft en ganska vanlig sommar.

Men överlag finns det färre av dem och det behövs mera eftersom de är så viktiga för naturens växter.

Därför finns också Svenska Yles kampanj Rädda pollineraren just nu för att inspirera till att tillsammans jobba för att trygga livsvillkoren för våra pollinerare.

Ett honungsbi samlar pollen från en körsbärsblomma
Bild: ullstein bild - CARO / Frank Sorge/ All Over Press

Getingar

I år har det varit en sämre getingsommar, det har funnits få av dem. Just nu brukar getingsamhällena växa sig stora men de hinner ännu göra det senare i sommar.

Eftersom getingarna förökar sig exponentiellt kan de snabbt bygga stora bon. Så vi kan ännu få rikligt med getingar i augusti.

Geting på vitt bräde.
Bild: Mostphotos

Smågnagare

Vintern ställde till det även för smågnagare som möss och sorkar.
Ett tjockt snötäcke gör att de klarar vintern bättre, men snöfattiga vintrar gör att deras gångar lättare fylls med vatten och färre överlever.

I sommar har deras antal varierat och i bland annat i Österbotten har det funnits färre av dem.

Smågnagarnas antal brukar regleras genom 4–5-årscykler med ibland mera smågnagare, ibland mindre. Eftersom flera vintrar har varit milda har cyklerna försvunnit och naturväktaren Hans Hästbacka säger att denna vinter var spiken i kistan som förhindrar att de normala cyklerna tar fart igen.

Brun mus i sitter bland bruna löv.
Bild: Mostphotos

Ormar

Ormsommaren har varit rätt så typisk.

Man kan ofta se ormar solbada så man kunde kanske tro att ormarna gillade hettan i juni men enligt Hästbacka vill ormarna inte ha det speciellt hett. Istället trivs de bäst när det är kring plus 20 grader och lite fuktigt.

Huggorm
Bild: Yle/Hannu Hautala

Vargar

Vargen är ett djur som inte syns så mycket under somrarna. Vargsommaren har varit normal, vargarna har stannat i sina revir och jagat.

Det är vintrarna som bestämmer om det blir vargmöten mellan varg och människa.

Under snörika och stränga vintrar rör sig vargarna mot bebyggelse eftersom de gärna använder plogade vägar i stället för att kämpa sig igenom tjock snö.

Resursinstitutet Luke har beräknat att det finns 25 procent mera varg än ifjol, och fram för allt i västra Finland. Orsaken är att det i väst finns bra med basföda som älg och hjort för vargen.

En varg i kvällssolen.
Bild: Tuomo Björksten/Yle

Vilka djur har du sett mycket eller lite av i sommar? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

Diskussion om artikeln