Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Turistsäsongen i Västnyland har gått strålande - de inhemska turisterna har ersatt bortfallet från utlandet

Från 2020
Hangö kyrka och vattentorn.
Bildtext Vattentornet i Hangö har haft 1 300 fler besökare i juli år jämfört med förra året.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det har varit en livlig turistsommar i Västnyland trots coronapandemin. De inhemska turisterna har med råge ersatt de utländska turisterna, säger turistinformatör Shanti Grönholm i Raseborg.

- Jag skulle påstå att vi har haft en livlig sommar trots situationen. Men mest har det varit hemmasemestrare högre uppifrån Finland.

Normalt brukar en tredjedel av turisterna i Raseborg vara utländska. Men i år har de bara varit en bråkdel av alla turister, fortsätter Grönholm.

- Om jag säger att de utländska turisterna har varit en på femtio så är det inte en lögn, uppskattar hon.

Rekordsommar i Raseborg

Raseborgs turismchef Ville Vuorelma bekräftar att turistsäsongen har varit riktigt bra i år.

- Företagare som jag har pratat med säger att det har varit bättre än förra året. För restaurangerna har våren varit tuff och sommarens kunder har räddat en del.

Det är främst finländska turister som övernattar i Raseborg, medan de utländska turisterna brukar komma på en dagsutfärd till exempel till Ekenäs eller Fiskars.

Fiskarsin vanha paloasema.
Bildtext Många utländska turister brukar besöka Fiskars.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det innebär att Raseborg inte har drabbats lika hårt av de utländska turisternas bortfall som till exempel Lappland, konstaterar Vuorelma vidare.

- Förra sommaren gick jättebra och den här sommaren har gått ännu bättre. Vi hoppas att det fortsätter så här, att finländarna reser i sitt hemland, säger han.

Fler än vanligt frågar om naturområden

Shanti Grönholm på Raseborgs turistbyrå upplever inte att coronapandemin har påverkat hennes jobb eller turisternas frågor speciellt mycket.

- Det har kanske kommit lite mera frågor om naturområden, annars har situationen varit så gott som vanlig. Förutom att vi har haft mera inhemska turister än normalt.

Grönholm tror inte att det kommer flera utländska turister trots att sommarsemestrarna i Europa börjar i augusti.

- Jag tvivlar på att de kommer. Augusti är ännu en semestermånad i Finland och vi har fått massor av mejl av människor i Finland som vill ha kartor och sådant. Så vi hoppas på ännu mera inhemska turister.

Vattentornet i Hangö har haft rekordantal besökare

I Hangö har turistsäsongen varit väldigt bra och extra många finländare har hittat till Finlands sydligaste stad.

Speciellt i juni då vädret var fint var det tydligt att turisternas antal var fler, säger Titti Immonen från turistbyrån i Hangö.

- Juni var mycket mera busy än vi hade tänkt. Man såg mycket flera människor på stan, det var bilar överallt och det kom in mycket människor på turistbyrån.

Också juli har varit en bra turistmånad. Som beskrivande exempel nämner Titti Immonen vattentornet i Hangö: det har haft 1 300 fler besökare i juli i år jämfört med i fjol.

Ingen engelska har behövts

Nytt för i år är att det har kommit flera turister på extempore-besök till Hangö än vanligt.

- Det har varit ganska många dagsturister, de kommer extempore med bil och frågar vad de kan göra i Hangö i två timmar eller en dag.

Sandstrand i Hangö med blått vatten och blå himmel. Stranden heter Plagen.
Bildtext Många vill besöka stränderna i Hangö.
Bild: Yle/Marica Hildén

Däremot har det inte synts till några utländska turister. Vanligtvis brukar ungefär hälften av turisterna i juli och augusti vara utlänningar, men i år har Titti Immonen knappt träffat någon alls.

- Jag har överlag pratat väldigt lite engelska, mest har det varit finländare från inlandet.

Nu när den sista sommarmånaden är inledd har turistmängden i Hangö också minskat. Titti Immonen tror precis som sin kollega Shanti Grönholm i Raseborg att det inte kommer speciellt många utlänningar till Hangö.

- Det är svårt att säga och jag väntar med iver hur det blir. Men jag tror att de flesta familjer utomlandsifrån inte kommer hit.