Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trion Svetjnikov, Aho och Vatanen glödhet: Hattrick och klubbhistoria för ryska stjärnan som sänkte New York Rangers – Carolina Hurricanes en seger från avancemang

Från 2020
Sebastian Aho och Andrej Svetjnikov.
Bildtext Sebastian Aho och Andrej Svetjnikov stod bakom tre av Carolinas mål i den andra slutspelsmatchen mot New York Rangers.
Bild: AFP / Lehtikuva

På måndagskvällen var det dags för match nummer två mellan Carolina Hurricanes och New York Rangers. Det blev Carolinas match. Eller närmare bestämt Andrej Svetjnikovs match. Tillsammans med framförallt Sebastian Aho kom den ryska stjärnan åt att överlista Henrik Lundqvist gång efter gång. Det blev en klar seger och en första hattrick i slutspelssammanhang för Carolina som resultat.

I slutspelspremiären på lördagskvällen var Aho segerarkitekt. Och samma taker fortsatte då det var dags för match nummer två på måndagskvällen.

Bara fem minuter hade spelats då Carolina Hurricanes för första gången överlistade New York Rangers-keepern Henrik Lundqvist.

Andrej Svetjnikov med målet, Sebastian Aho och Sami Vatanen med passningspoängen.

Men trion och framförallt Svetjnikov var långt ifrån färdig.

New York Rangers kom visserligen åt att kvittera matchen till 1–1 i den första perioden då de fick spela med fem man mot tre. Men efter det var det slut på det roliga för Rangers.

Och Carolina hade bara börjat.

Historiskt hattrick sänkte Rangers

Trion Svetjnikov, Aho och Vatanen hade nämligen bestämt sig. Den här matchen skulle sluta i Carolinas seger.

Bara dryga minuten in i andra perioden var de framme igen. Precis som i första perioden var det ryska stjärnan som stod för målet och den finländska duon knep varsin poäng.

Jordan Martinook utökade ännu Carolinas ledning till 3–1 i den andra perioden men det var duon Svetjnikov och Aho fick lägga sista spiken i kistan i den tredje.

Än en gång spelade Aho ypperligt och kunde passa fram till en fullständigt ledig Svetjnikov. Henrik Lundqvist i Rangers mål hade inte en chans. 20-åringen fullbordade sitt hattrick.

4–1 för Carolina, och det första hattricket i klubbhistorien i slutspelssammanhang.

Aho och Vatanen håvar in poäng

Sebastian Aho ligger nu på grymma 5 poäng (1 + 4) efter bara två matcher. På lördagen blev det 1 + 1 och på måndagen 0 + 3.

Även Sami Vatanen har nu kommit på poäng i bägge matcherna.

Vatanen som inför slutspelet inte ännu spelat en enda egentlig match för Carolina har minsann visat vad han går för.

I lördags blev det en assist, och i match nummer två samlade han på sig två poäng (0 + 2).

Teuvo Teräväinen som noterades för en poäng i lördags, hade en del skott på mål i kväll men gick till slut poänglös ur den andra kampen.

Även Kaapo Kakko gick poänglös ur matchen.

Ifall du är intresserad av att höra mer om finländarnas form ska du komma i håg att lyssna på Yle Sportens NHL-podd som har premiär i morgon tisdag 4 augusti

Diskussion om artikeln