Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maria Huntingtons rekordförbättringar fortsätter rulla in – nyaste personliga rekordnoteringen den här sommaren kom på hundringen

Från 2020
Maria Huntington jublar.
Bildtext Maria Huntington har haft sitt bästa träningsår någonsin säger hon.
Bild: Lehtikuva

Sjukamparen Maria Huntington är ute efter nytt finskt rekord i sin gren. Och formen hittills lovar väldigt gott. Finlands bästa sjukampare har slagit sina personliga rekord på löpande band. På måndagen kom sommarens senaste personbästa på hundringen i Tammerfors. En rekordförbättring på 0,78 sekunder.

Visserligen deltog Huntington på måndagen i en gren som inte ingår i sjukamp. Men ett rekord blev det för det.

I Tammerfors var det 100 meter som stod på agendan och den nya rekordtiden lyder 11,91.

Det trots att starten enligt tränaren Matti Liimatainen gick åt pipan.

– Starten hade varit bra för en löpare på 800 meter. För en sprinter var den ändå usel. Löpningen var däremot effektiv. Maria har inte sprungit 100 meter på tre år så det förklarar den enorma rekordförbättringen, säger Liimatainen efter tävlingen enligt förbundet.

Hennes tidigare personbästa på 100 meter var 12,69. Det blev alltså en förbättring med 0,78 sekunder.

Maria Huntington har inte varit blyg med att erkänna att det bara finns ett mål i sikte: det finländska rekordet i sjukamp som är i Satu Ruotsalainens namn sedan 1991.

Tränaren tror på över 6400 poäng i Åbo

– I FM gör jag min enda sjukamp. Jag vill sätta finländskt rekord där. Det ser ju ut att vara fullt möjligt. Det är ingen självklarhet att det klaffar i sju grenar i samma tävling, men jag har formen för att göra det, sade Huntington till Yle Sporten efter att ha noterats för nytt personbästa i spjut.

Det finska rekordet i sjukamp lyder 6404 poäng. Och tränaren Liimatainen trot åtminstone på att 6400 poäng ryker i Kalevaspelen.

– Jag tror att hon kommer över 6400 poäng i Åbo. Om det blir nytt finskt rekord så vågar jag inte lova för min adept, säger han.

Liimatainen tillägger att han litar på att rekordet på 800 meter även ryker då.

Huntington har sedan tidigare kommit upp i rekord i höjd, kula, längd och spjut i sommar. Personliga rekorden hon ännu inte i år slagit är 100 meter häck, 200 meter och 800 meter.

Diskussion om artikeln