Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien aktiverade sitt luftförsvar mot ''hotfulla mål'' – Israel säger sig ha anfallit syriska militärmål

Från 2020
En brand efter att raketer som avfyrats från den syriska delen av Golanhöjderna den 20 augusti landade i norra Israel uran att orsaka personskador.
Bildtext Arkivbild från Golanhöjderna.
Bild: EPA/Ancho Gosh/ JINI ISRAEL OUT

Syriens armé aktiverade sent under måndagen sitt luftförsvar mot hotfulla mål i närheten av huvudstaden Damaskus, uppger den statliga nyhetsbyrån SANA.

Den israeliska armén bekräftar attacken och säger i ett uttalande sig ha anfallit militära mål i södra Syrien under måndagen.

Israels armé uppger att attackerna riktades mot syriska militärbaser och att målen som träffades bland annat är utkiksposter och kommando- och kontrollsystem som tillhör det syriska försvaret.

Enligt nyhetsbyrån AFP är det ovanligt att Israel redogör för dylika attacker offentligt.

Den brittiskbaserade observationsgruppen Syriska människorättsobservatoriet SOHR uppger även den att Israel utfört lufträder i den södra provinsen Quneitra och mot staden Boukamal som är belägen vid gränsen till Irak,

SOHR säger också att 15 människor dött i en lufträd i staden Abu Kamal i gryningen.

Hämnd efter fredagens attack

Attacken kommer en dag efter att Israel ska ha avvärjt en attack av fyra beväpnade män i de omtvistade Golanhöjderna.

Den israeliska armén dödade de fyra männen som ska ha försökt placera ut bomber invid ett område som kontrolleras av Israel.

Relationen mellan de två rivalerna blir allt spändare. För en månad sedan anföll israelisk armé militärbaser i Syrien med helikoptrar. Attacken var en hämndaktion efter att syriska styrkor ska ha anfallit Israel.

Israel beskyllde inte direkt syriska styrkor för artillerielden, men Israel håller ändå den syriska regeringen ansvarig för den.

Sedan oroligheterna i Syrien inleddes år 2011 har Israel attackerat hundratals mål i landet. Målen har beskrivits som Iran- eller Hizbollahkopplade.

Källor: AFP

Diskussion om artikeln