Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

För lite coronainstruktioner inom småbarnspedagogiken säger OAJ – Kommunförbundet håller inte med

Från 2020
Barns regnrockar hänger på ett staket
Bildtext Till skillnad från skolan så har daghemmen hållit öppet hela coronavåren och sommaren. Det kan ha lett till flera situationer som måste lösas.
Bild: Tiina Jutila / yle

Småbarnspedagogiken har inte fått tillräckliga instruktioner om hur coronasituationen ska skötas. Det säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen. Kommunförbundet känner inte igen Luukkainens påstående.

Olli Luukkainen är ordförande för undervisningssektorns Fackorganisation OAJ. I en intervju med Lännen Media säger Luukkainen att skolorna fått klart fler riktlinjer för hur verksamheten ska ordnas än småbarnspedagogiken.

– Vi har blivit kontaktade angående varför ingen håller koll på riktlinjerna inom småbarnspedagogiken. Anvisningarna inom småbarnspedagogiken har lidit från första början, säger Luukkainen till Lännen Media.

Det ska ha lett till problem inom verksamheten.

– Det har uppstått skillnader och oklarheter när det har talats så lite om småbarnspedagogiken.

En man i kostym och grått hår pratar och gestikulerar.
Bildtext Olli Luukkainen säger att OAJ tagit emot klagomål angående brister i coronainstruktioner inom småbarnspedagogiken.
Bild: Mikko Koski/Yle

Kommunförbundet känner inte till kritiken

Terhi Päivärinta jobbar som direktör för undervisning och kultur på Kommunförbundet. Hon känner inte igen Luukkainens kritik och säger till Svenska Yle att Kommunförbundet inte hört om problemen Lukkainen talar om.

– Jag känner inte till det här. Jag borde veta närmare till vad han hänvisar till. Jag har inte fått ta emot klagomål, kommenterar Päivärinta.

Terhi Päivärinta utanför Kommunernas hus i Helsingfors.
Bildtext Kommunförbundets Terhi Päivärinta har inte hört om att småbarnspedagogiken skulle ha lidit av för få riktlinjer under coronapandemin.
Bild: Victoria Wirén / Yle

Enligt Päivärinta varierar situationen väldigt mycket lokalt.

– Man kan inte ge exakta råd i ärenden som sker lokalt i själva verksamheten. Det är den ansvariga inom kommunen som tillsammans med förmän ska diskutera hur man agerar när någonting händer.

Päivärinta säger att anvisningarna och riktlinjerna inom småbarnspedagogiken har varit tillräckliga.

– Såklart måste man avgöra vissa situationer lokalt. I det stora hela har jag inte hört om att det skulle ha varit några större problem.

Källa: Lännen Media

Diskussion om artikeln