Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De billigaste munskydden kostar under en euro styck - i längden blir regelbunden användning dyrt

Från 2020
Italiainen Nevio Ammendola odottaa lentoa Lappeenrannan lentoasemalla Italiaan 1.7.2020.
Bildtext Nu säljer andningsskydden som smör i solen och efterfrågan väntas stiga.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Beskedet om eventuella allmänna rekommendationer om munskydd fick försäljningen av så kallade "medborgarmasker" att skjuta i höjden förra veckan. Enligt Kesko hamstrar folk munskydd just nu och efterfrågan väntas stiga ytterligare.

Försäljningen av munskydd för konsumenten trefaldigades förra veckan jämfört med veckorna innan både i S-gruppens och i Keskos affärer.

Kesko ger inte ut exakta siffror men Janne Paananen, sortimentsansvarig vid S-gruppen, säger att gruppen förra veckan sålde över 10 000 förpackningar nationellt.

- Efterfrågan före det har varit liten, men den tog fart förra veckan. Vi förväntar oss att den ökar ytterligare och hålls hög, säger Paananen.

Vid Kesko säger Harri Hovi att försäljningen har varierat mycket beroende på ort och att den nu ökar på många nya orter.

Medborgarmasken kan skydda andra

Utbudet av enkla munskydd, det vill säga det som butikskedjorna kallar medborgarmask, varierar enligt ort och butik. Det handlar om engångs- eller tvättbara ansiktsskydd som främst skyddar andra, inte användaren själv. Maskerna uppfyller i regel inte några officiella skyddskrav.

Keskos "främsta" modell som säljs i de flesta butikerna är en inhemsk engångsmask i en förpackning på 15 stycken för 15,90 euro. Styckepriset är 1,06 euro. Gruppen har en motsvarande utländsk produkt i förpackning på 50 stycken med styckepriset 0,80 euro, men den säljs i betydligt färre butiker.

S-gruppens motsvarande inhemska munskydd kostar 0,89 euro styck och är den billigaste i sortimentet. Förpackningen innehåller 10 stycken.

Lidl säljer utländska munskydd för engångsbruk i förpackningar på 10 stycken för 7,89 euro. Styckepriset 0,80 euro är det samma som hos S-gruppen och Tokmanni.

Universitetsapoteket säljer ett utländskt munskydd i en förpackning med 25 stycken för 24,90. Styckepriset är en knapp euro.

Också Tokmannis munskydd är utländskt, det är CE-märkt med styckepriset på 0,80 euro. Det säljs i en förpackning på 50 stycken.

Både S- och K-kedjan har textila masker som kan tvättas och användas på nytt. Hos S-gruppen kostar det förmånligaste munskyddet av tyg 6,95 euro.

Lidl säljer utländska tvättbara andningsskydd för styckepris på 3,00 euro.

Ett paket munskydd på ett bord.
Bildtext Keskos affärer säljer inhemska Filterpaks andningsskydd.
Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Engångsskydd kring 30 euro per månad

Hur många engångsskydd behövs under en arbets- eller skoldag?

Om en rekommendation träder i kraft kan man utgå från minst två skydd per dag om man åker kollektivt. Den billigaste modellen kostar då 32 euro per månad och den billigaste inhemska modellen kostar 35,60 euro, hos S-gruppen.

Använder man textil mask behövs sannolikt minst två stycken för att klara av vardagen och då blir engångskostnaden 13,90 euro.

Det blir mera att tvätta, men betydligt mindre avfall - och tiotals- om inte hundratals euro förmånligare i längden.

I förgrunden ligger ett munskydd i sanden, i bakgrunden skymtar havet.
Bildtext Ansiktsskydd flyter omkring i världshaven och ligger och skräpar på stränderna efter att användningen exploderat under coronaviruspandemin.
Bild: EPA/CHAMILA KARUNARATHNE

Många hyllor gapar tomt

Bläddrar man igenom Prismas näthandel är de flesta skydden slutsålda på de flesta håll. Janne Paananen intygar ändå att det finns av skydden och att de inte kommer att ta slut.

Också Universitetsapotekets munskydd är slutsålt i åtskilliga apotek, men finns att köpa via näthandeln. Tokmanni verkar ha bra tillgång på sin produkt för närvarande.

På Lidl säger Thomas Heinrichs att den kraftiga efterfrågan just nu kan tillfälligt leda till tomma hyllor, men att man strävar efter att fylla på så snabbt som möjligt.

På Kesko säger Jenni Moisanen att konsumenterna under de senaste dagarna har hamstrat av skydden.

- Försäljningstakten ökar, säger Moisanen.

Det finns ingen oro över att skydden ska ta slut, men det kan hända att man får vänta en dag eller två.

Diskussion om artikeln